Az statisztikai hivatala, az Eurostat megvizsgálta, hogy hogyan alakult az átlagos havi halálozás az integrációban 2020 elejétől a 2016–2019 között időszakhoz képest. Az adatokból kiderül, hogy míg a tavaly év elején alig haltak meg többen, mint a vizsgált időszakban, addig az év végére a számok újból felszöktek. Azaz újból nőtt a többlethalálozás.

Terminally,Ill,Patient,And,Assisting,Family,Member
. Az év során egyre többen haltak meg a Coviv-19 járvány előtti évekhez képest, a többlethalálozás mértéke decemberben már elérte a 9,5 százalékot.
. Az év során egyre többen haltak meg a Coviv-19 járvány előtti évekhez képest, a többlethalálozás mértéke decemberben már elérte a 9,5 százalékot.
Fotó: Shutterstock

Az Eurostat frissítette az Európai Unió többlethalálozási mutatóját, amelyet az országok nemzeti statisztikai hivatalai adataiból készíti el. Többlethalálozásról akkor beszélünk, ha a vizsgált időszakban bekövetkezett halálozás száma meghaladja a bázis, azaz a viszonyítási időszakban mértet egy bizonyos populációban. 

Az adatokból kiderül, hogy tavaly novemberben a 27 uniós tagállamból öt, míg decemberben már csak két országban nem történt többlethalálozás: Romániában 13,3 százalékkal, Bulgáriában pedig 7,4 százalékkal haltak meg kevesebben a 2016–2019-es évek azonos időszakához képest. A többlethalálozás a következő országokban volt a legmagasabb decemberben: Szlovénia (+21,3 százalék), Ausztria (+20,7 százalék), Észtország (+20 százalék), Németország (+19,3 százalék), Dánia (+19 százalék), Hollandia (+18,5 százalék), Szlovákia (+17,1 százalék). 

Magyarország a decemberi átlagot lefelé húzza, hazánkban 5,8 százalékkal haltak meg többen, mint a Covid–19-járvány előtti évek utolsó hónapjának átlagában.

 Az unióban átlagosan 9,5 százalékkal nőt a többlethalálozás, ami 1 százalékkal meghaladja a novemberi adatot. 

Többlethalálozás az Európai Unióban 2023. december
 

Az év utolsó hónapjában 38 206-tal több haláleset történt, mint a 2016–2019-es évek azonos időszakának átlagában. A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet, hogy amikor májusban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megszüntette a Covid–19-járvány miatti globális vészhelyzetet, a többlethalálozás 3,6 százalék volt, ami akkor 11 831 halálesetet jelentett.

Mekkora mértékben haltak meg többen a Covid–19 éveiben a korábbi időszakhoz képest?

A pandémia első évében két hullámban volt magas a többlethalálozás az unió átlagában: 2020 áprilisában (+25,2 százalék) és novemberében (+40 százalék). Novemberben Lengyelországban 97 százalékos, Bulgáriában 94 százalékos, Szlovéniában 91,3 százalékos, míg Magyarországon 59,2 százalékos növekedést mértek a halálozások számában. A harmadik hullám 2021 áprilisában 20,9 százalékos, míg novemberben 26,6 százalékos volt a többlethalálozás. A tavaly előtti évben decemberben volt a legnagyobb a többlethalálozás, amikor 20,3 százalékkal haltak meg többen, mint 2016–2019 közötti évek utolsó hónapjaiban.

 

A WHO szerint aggasztó, hogy egyre kevesebbet beszélünk a Covidról

Miközben idehaza stagnál a koronavírus-koncentráció a szennyvízben, az influenzáé pedig már csökken, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója szerint helytelen volna teljesen megnyugodni. Hans Kluge úgy véli, a pandémia idején 1,4 millió ember életét mentették meg a vakcinák, ezért a jövőben is okos volna oltatni, főleg a veszélyeztetettebb időseket. Túlságosan megnyugodni tehát veszélyes lenne.