Joe Biden amerikai elnök szombat este jelezte, közölte ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel, hogy bízik a Kijevnek nyújtott amerikai katonai segítség folytatásában, amely jelenleg blokkolva van a kongresszusban – írja az AFP. „Ma délután beszéltem Zelenszkijjel, hogy elmondjam neki, biztos vagyok benne, hogy meglesz ez a pénz” – mondta Joe Biden újságíróknak, miközben az ukrán elnök sürgős felhívást intézett Münchenben a nyugatiakhoz, hogy szállítsanak több fegyvert. Joe Biden amerikai elnök az ukrán hadsereg finanszírozásáról beszélve összekeverte Ukrajnát és a NATO-t. Erről február 18-án számolt be a Fox News.

Fotó: AFP

Mindez azután történt, hogy az ukrán ellentámadásból az lett, hogy Oroszország szombaton bejelentette, átvette a teljes ellenőrzést Advijevka városa felett

Az amerikai vezető arról is beszélt, attól tart, hogy az amerikai katonai segítség újraindítása nélkül újabb ukrán város kerül az orosz fegyveres erők kezébe. Advijevka elvesztését a demokraták politikai célokra használnák: Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője arra kérte az amerikai kongresszusi képviselőket, hogy a tavaly nyáron megindított kijevi ellentámadás kudarca után aratott szimbolikus moszkvai katonai győzelmet követően „haladás nélkül” hagyják jóvá ezt a 60 milliárd dolláros támogatást.