Közélet

Kijev: az orosz hadsereg is használja Elon Musk Starlink-hálózatát

A kijevi hírszerzési főigazgatóság vasárnap azt állította: egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az orosz erők felhasználták a hálózatot a részben megszállt kelet-ukrajnai Donyeck régióban. A Starlink határozottan kitart amellett, hogy műholdas hálózatai soha nem működtek, és nem kerültek forgalomba Oroszországban.

Ukrajna katonai hírszerző ügynöksége azzal vádolta az orosz erőket, hogy az tulajdonában lévő SpaceX által gyártott Starlink terminálokat használják a megszállt területeken – írta a CNBC.

Starlink
Fotó: Anadolu via AFP

A Starlink határozottan kitart amellett, hogy műholdas hálózatai soha nem működtek, és soha nem kerültek forgalomba Oroszországban, miután termináljait a 2022. februári inváziót követően Ukrajnába szállították, így megkönnyítve az ukrán erők harctéri kommunikációját.

Számos hamis híradás állítja azt, hogy a SpaceX Starlink terminálokat ad el Oroszországnak. Ez nem igaz – jelentette ki Musk vasárnap a szintén tulajdonában lévő X közösségimédia-platformon. Hozzátette:

Legjobb tudomásunk szerint egyetlen Starlinket sem adtak el sem közvetlenül, sem közvetve Oroszországnak.

Cape Canaveral Space Force Station, Florida, USA
Fotó: NurPhoto via AFP

A kijevi hírszerzési főigazgatóság (GUR) vasárnap azt állította: egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a berendezéseket az orosz erők használták a részben megszállt kelet-ukrajnai Donyeck régióban.

 

oroszország Musk ukrajna Starlink orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek