Közélet

Újabb öngólra készül az EU: kínai cégekre is szankciókat vetnének ki

Brüsszel újabb országok vállalatait vonhatja szankciók alá Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Olyan kínai, török, indiai és szerb cégeket büntetne, amelyeknél bizonyítottnak látta, hogy segítik az oroszokat.

Az újabb mérföldkövet léphet át Vlagyimir Putyin rezsimjének büntetésében. Immár olyan vállalatokat is szankció alá vetnének, amelyek anyaországai eddig kimaradtak a körből, ide tartozna a NATO-tag Törökország is. 

Belgium,/,Brussels,-,May,2015:,The,Building,Of,The
Az EU újabb országokat vállalataira vethet ki szankciókat.
Az EU újabb országok vállalataira vethet ki szankciókat.
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság tervezett javaslata többek között megnehezítené négy kínai vállalatnak is, hogy olyan, az unióban gyártott termékeket adjon el az oroszoknak, amelyek nem csak polgári, de hadi célra is használhatók – értesült a Politico.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke már decemberben értesítette Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy listázzák azokat a kínai vállalatokat, amelyek katonai és polgári célú termékeket szállítanak Oroszországnak. Bár az új javaslat értelmében az EU csak azokat a vállalatokat szankcionálná, amelyek aktívan aláássák a szankciókat, mégis ez lenne az első alkalom, hogy nyíltan kínai vállalatokat vesz célba.

Ha a tanács a tervezett javaslatot elfogadja, akkor

az uniós cégeknek tilos lesz kereskedniük a szankciós listára felvett négy kínai vállalattal, valamint egy kazahsztáni, egy thaiföldi, egy törökországi, egy Srí Lanka-i, egy indiai és egy szerb vállalattal. 

A listára továbbá felvennének további tizenegy oroszországi vállalatot is.

A javaslat az Európai Unió 13. szankciós csomagjának része, amelyet az orosz–ukrán háború második évfordulója előtt szeretnék elfogadtatni az állam- és kormányfők tanácsával.

Az uniós tagországok diplomatái hétfőn az úgynevezett Relex-találkozón vitatták meg a tervet, az állandó képviselők pedig szerdán állapodhatnak meg a listáról. Ha ez sikerül, a javaslat az unió állam- és kormányfői elé kerül.

A nyugati szankciók megkerülésének pofonegyszerű módjára derült fény

Egy rövid leányvállalati láncolattal a nyugati szankciók alá eső cégek könnyen ki tudják kerülni a megszorításokat. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője levezette a trükk részleteit. A világ legnagyobb gyémánttermelőjét szankcionálta az unió.

 

 

oroszország szankció Európai Unió
Kapcsolódó cikkek