Közélet

Kirúgta az újságírókat lehallgató kémfőnökét Zelenszkij

Az oknyomozó újságírók korrupciós ügyekben kutakodtak, ám a lehallgatásuk illegális volt. Az ügyben büntetőeljárás is indult.

Elbocsátotta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) államvédelmi osztályának vezetőjét, Roman Szemencsenkót Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, mert oknyomozó újságírókat hallgattak le – derül ki az ukrán elnök hivatalos honlapján csütörtökön közzétett rendeletből.

Az esethez fűzött kommentárjában az SZBU közölte, hogy ezt 

az osztályt megerősítik és optimalizálják, egyebek mellett annak érdekében, hogy garantálja az újságírók biztonságát és munkájuk akadálytalan végzését.

 

Fotó: Javad Parsa / AFP

„A teljes körű háború körülményei között az SZBU folyamatosan változik, hatékony és harcképes kémelhárító ügynökségként optimalizálja magát, amely képes megvédeni az államot a lehetséges kihívások teljes skálájától. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy demokratikus Ukrajnát védünk, amelyben a nemzeti államiság megerősítése az egyik kiemelt prioritás, s ennek megvalósításához szavatolni kell a média akadálytalan munkáját és az újságírók biztonságát is” – olvasható a szakszolgálat közleményében.

A korrupciós ügyek feltárásával foglalkozó Bihus internetes portál újságíróinak lehallgatása, valamint a róluk készült videófelvételek miatt az SZBU belső vizsgálatot indított, amit január közepén hoztak nyilvánosságra. A vizsgálat eredményeként büntetőeljárást indítottak az információszerzés speciális technikai eszközeinek illegális használata címén.

 

Ukrán Biztonsági Szolgálat háború újságíró Volodimir Zelenszkij korrupció
Kapcsolódó cikkek