Jakab Zsófiát a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter – közölte a nemzetgazdasági minisztérium.
 

jakab zsofia-01-BS20220825 Budapest, a 10.BCEFW sajtótájékoztatója a Szépművészeti Múzeumban. Beszédet mondott Jakab Zsófia az MDDÜ vezérigazgatója és Forintos-Szűcs Anita az MDDÜ vezérigazgató-helyettese. Fotó:Bánkúti Sándor20220825 Budapest, A 10. Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) sajtótájékoztatója Fotó: Bánkúti Sándor (BS)Ripostképen: Jakab Zsófia a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) vezérigazgatója
Fotó: Bánkúti Sándor

A közlemény szerint „a tárcavezető a helyreállításával és a fenntartható, dinamikus mértékű, 4 százalékos GDP-bővülés elérésével összefüggésben a miniszteri biztostól elvára, hogy tárja fel az iparág fejlesztésének lehetőségeit, tegyen javaslatokat a növekedési potenciál kiaknázására, az ellátási láncok hatékony fejlesztésére, továbbá a nemzetközi jó gyakorlatok alkalmazására”. 

A miniszteri biztos ehhez kapcsolódóan felel többek közt 

a kreatívipari ágazati és vállalkozásfejlesztési programok megtervezésének és végrehajtásának koordinációjáért, a nemzetközi kreatívipari márkák magyarországi piacra lépésének ösztönzéséért és a hazai kreatívipari vállalkozások külpiacra lépését támogató politikák összehangolásáért. 

A Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt. közvetlenül a Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonosi joggyakorlásába kerül, amelynek szakmai koordinációjáért a miniszteri biztos felel. Az új miniszteri biztos 2018-tól a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója, 2022-től a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) ügyvezetője, de az MTÜ-nél korábban dolgozott a divatmarketingért felelős divízió vezetőjeként is. Jakab Zsófia korábban a Világgazdaságnak arról beszélt, hogy Magyarországnak nagy versenyelőnyt jelenthet a divatiparban a gazdag múltra visszatekintő gyártói bázisa és szakembergárdája. Emellett rendelkezésre áll a know-how és a technikai háttér is ahhoz, hogy kiszolgáljuk a teljes iparágat.