Nagy-Britannia felkérte a NATO-szövetségeseket, hogy fontolják meg a szövetség expedíciós haderejének Ukrajnába küldését – közölte a RIA Novosztyi ügynökség január 2-án. A lap megjegyzi, hogy a vitát Nagy-Britannia kezdeményezte „az ukrán hadműveleti színtéren Kijev számára kedvezőtlen fejlemények” miatt. 

Fotó: AFP

Javasolták továbbá az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) fegyverrel és katonai felszereléssel való ellátásának növelését, valamint repüléstilalmi övezet bevezetését Ukrajna Kijev által ellenőrzött területe felett.

Az orosz hírügynökség forrása szerint a NATO tisztában van azzal, hogy a tagországok többsége nem támogat egy ilyen lépést, de az orosz fegyveres erők előrehaladása és az ukrán fegyveres erők további gyengülése esetén jóváhagyhatja a kezdeményezést. London a NATO-csapatok titkos áthelyezését javasolja Ukrajna területére. Az ügynökséget tájékoztató forrás szerint az angolok nagy, rendkívül jó manőverező képességű NATO-erők titkos áthelyezését javasolja Románia és Lengyelország határ menti régióiból Ukrajnába, hogy ott elfoglalják a védelmi vonalakat a Dnyeper jobb partja mentén.

Emellett a forrás nem zárta ki, hogy Moldova és Románia fegyveres erői megelőző csapást mérjenek a Dnyeszteren túlra.

Emlékezetes, hogy Emmanuel Macron, Franciaország elnöke pénteken bejelentette, hogy meghalt két francia segélymunkás egy ukrajnai orosz támadásban. A két külföldi önkéntes a HEKS/EPER civil szervezetnek dolgozott, amikor a Herszon megyei Beriszlav városban csütörtökön életüket vesztették.