Közélet

Franciaország: Oroszország gyáva és felelni fog a barbárságáért

Francia segélymunkások vesztették életüket és sebesültek meg az ukrajnai Herszon megyében, amikor az oroszok drónokkal támadtak Beriszlav városra. Emmanuel Macron francia elnök szerint gyávaság volt a támadás, míg Franciaország külügyminisztere megígérte, hogy Oroszország „felelni fog a bűneiért” és a „barbárságáért”.

Emmanuel Macron, Franciaország elnöke pénteken bejelentette, hogy meghalt két francia segélymunkás egy ukrajnai orosz támadásban. A két külföldi önkéntes a HEKS/EPER civil szervezetnek dolgozott, amikor a Herszon megyei Beriszlav városban, csütörtökön életüket vesztették.

Traces of war in Kherson OblastKHERSON, UKRAINE - FEBRUARY 15: A view of damaged building and destruction due to shelling and artillery attacks as the war between Russia and Ukraine continues, in Kherson Oblast, Ukraine on February 15, 2023. Kherson Oblast is under constant attacks by the Russian forces, including multiple launch rocket systems (MLRS) attacks. The outskirts of Kherson, as well as the vicinities of more than 30 other settlements, including Zolota Balka, Havrylivka, Beryslav, Vesele, Ingulets, Lviv, Tyaginka, Antonivka, Zymivnyk, Bilozerka, Dniprovske, and Veletenske suffered due to the Russian artillery shelling. Gian Marco Benedetto / Anadolu Agency (Photo by Gian Marco Benedetto / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Franciaország üzeni: Oroszország "felelni fog bűneiért" és "barbárságáért"
Franciaország üzeni: Oroszország „felelni fog bűneiért” és „barbárságáért”
Fotó: AFP (illusztráció)

„Szolidaritásomat fejezem ki minden önkéntesnek, akik elkötelezettek az emberek megsegítése mellett” – írta az X-en közzétett bejegyzésében. A francia elnök egyúttal gyávaságnak nevezte a csapást.

A csütörtöki támadásra utalva ukrán tisztviselők közölték, hogy további négy ember – köztük három külföldi önkéntes – megsebesült egy „masszív” dróntámadásban, amely a Dnyipro folyó mentén fekvő frontváros ellen irányult, mintegy 60 kilométerre északkeletre a régió fővárosától, Herszontól. Stéphane Séjourné francia külügyminiszter később elmondta, hogy a sérültek közül hárman szintén francia állampolgárok, és megígérte, hogy

Oroszország „felelni fog a bűneiért” és a „barbárságáért.” 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megemlékezett a dróntámadásról az X közösségi oldalon, ahol együttérzését fejezte ki a franciákkal. „A bátor francia segélymunkások segítettek az embereken, és mindig hálásak leszünk emberségükért.”

Oroszország nem kommentálta a támadást – jelentette a BBC.

Az orosz–ukrán háború két évvel ezelőtti intenzívebbé válása óta már több külföldi önkéntes meghalt, miközben a megtámadott ukrán lakosságnak segítettek.

 

francia ukrajna segélymunkás külföldi dróntámadás
Kapcsolódó cikkek