Az Oroszországban hazaárulásért őrizetbe vett balerina volt férje megtörte a csendet: Jevgenyij Khavana elmondása szerint a családja félelemben él, és nem beszélhet szabadon, mert úgy gondolják, hogy az orosz hatóságok lehallgatják őket. A férfi szerint volt felesége, Kszenija Karelina jelenleg valószínűleg egy rémálomban él.

Ballerina,,Dancer,And,Pointe,In,Nature,Or,Feet,Closeup,For
A balerina azért utazott Oroszországba, hogy meglátogass a családját. Fotó: Shutterstock

Khavana és családja Maryland államban él, mégis attól félnek, hogy az orosz hatóságok megkörnyékezik őket. A Daily Mailnek adott exkluzív interjúban a balerina volt anyósa elmondta, hogy 

Kszenija élete hátralévő részét egy orosz börtönben fogja tölteni, ha Amerika nem lép közbe.

„A bűne az volt, hogy 51 dollárt adományozott egy ukrán jótékonysági szervezetnek – ezért vádolták őt azzal, hogy segített felfegyverezni Oroszország ellenségeit” – mondta a volt férj. Khavana szerint a balerina azért utazott Oroszországba, hogy meglátogassa a családját. Kszenija közeli barátja és munkaadója, Isabella Koretz elmondta, hogy a balerinát azonnal letartóztatták, amint leszállt Moszkvában, és „13 órán keresztül hallgatták ki”, majd két másik nővel együtt egy fagyos börtöncellába szállították. 

Karelina jelenlegi barátja, Chris Van Heerden a CNN-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy 

a balerina már évek óta nem járt Oroszországban, és ő is megerősítette, hogy családi látogatás volt az utazás célja.

A pár Isztambulban volt egy négynapos vakáción, innen utazott a nő Moszkvába, a férfi pedig vissza Kaliforniába. Azt mondta, először csak rövid ideig tartották fogva Kszeniját. Az orosz hatóságok elvették a mobiltelefonját, majd elengedték, láthatta a családját, és kapcsolatba léphetett Van Heerdennel. Még három héttel később, közvetlenül az Egyesült Államokba való visszatérése előtt Karelina azt mondta a barátjának, hogy a dolgok rendben vannak, a hatóságok megengedték, hogy elhagyhatja az országot, és elmehet a telefonjáért. Valószínűleg ekkor tartóztatták le.