Közélet

Milliárdokba kerülne Kijevnek félmillió hadköteles férfi mozgósítása

A szükséges 700 milliárd hrivnya Ukrajna 2024-es összes kiadásának körülbelül 22,5 százaléka, és a védelmi kiadásainak 41 százalékát teszi ki.

Ukrajnának csaknem 700 milliárd hrivnyába (17,1 milliárd euró) kerülne 400-500 ezer hadköteles férfi mozgósítása, felszerelése és kiképzése – írja kiszo.net az rbc.ua hírportálra hivatkozva, amely a Rokszolana Pidlasza, a Legfelső Tanács költségvetési bizottságának vezetőjét idézi.

Military training of the 22nd Brigade soldiers in Donetsk Oblast
Fotó: Anadolu via AFP

Pidlasza elmondta, a Védelmi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium a Legfelső Tanács költségvetési és védelmi bizottságaival együtt számolta ki ennek költségét.

A költségvetési bizottsági elnök szerint a 400-500 ezer férfi idei mozgósítása 322 milliárd hrivnya többletkiadást jelent. A kiadások ruházatra, kiképzésre, élelmezésre, anyagi beszerzésre vonatkoznak. Megjegyezte, a Védelmi Minisztérium a mozgósítás kérdésével foglalkozó ülésein és a védelmi bizottság nyílt ülésein is kiemelt figyelmet szentelt a hadifelszerelések beszerzésére és korszerűsítésének további szükségességére, ami közel 400 milliárd hrivnyába kerülne.

2024-ben körülbelül 700 milliárd hrivnya további szükségletről beszélünk. Meg kell érteni, hogy a 700 milliárd hrivnya hatalmas összeg, ez a 2024-es összes kiadásunk körülbelül 22,5 százaléka, és a védelmi kiadásaink 41 százalékát teszi ki

– jelentette ki Pidlasza.

Az ukrán jegybank legfrissebb, tavaly szeptemberben kiadott jelentése szerint az ország bevételei a kiadások csak mintegy 43 százalékát fedezik, a többit a hitelekből és a segélyekből finanszírozzák. 

Katonai behívót kapott a HírTV ungvári tudósítója, pedig felmentése van

Dunda György korábban a Világgazdaság tudósítója is volt.

 

hadifelszerelés többletkiadás mozgósítás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek