Mint minden évben, idén is megrendezik a Müncheni Biztonságpolitikai Konferenciát, amelynek középpontjában a nyugati szövetséges államok védelmi kérdései állnak. A február 16–18. közötti megbeszéléseken a fontosabb politikai vezetők és területi képviselők színe-java jelen van.

Pénteken elkezdődött a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia.
16 February 2024, Bavaria, Munich: Guests arrive at the main entrance of the Bayerischer Hof for the Munich Security Conference. Around 50 heads of state and government and more than 100 ministers from all over the world are expected to attend the 60th Munich Security Conference at the Hotel Bayerischer Hof from Friday to Sunday. Photo: Felix Hörhager/dpa (Photo by Felix Hörhager / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Pénteken elkezdődött a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia.
Fotó: Felix Hörhager / DPA / AFP

A péntektől vasárnapig tartó 60. Müncheni Biztonsági Konferenciára mintegy ötven állam- és kormányfőt és több mint száz minisztert várnak a világ minden tájáról. 

Az eseményen a nyugati hatalmak mindent megtesznek, hogy bizalmat és transzatlanti egységet közvetítsenek a nyilvánosság felé. 

A megbeszéléseken igazi nagyágyúk vesznek részt, így Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Olaf Scholz német kancellár is. Az Egyesült Államokat többek közt Kamala Harris alelnök, Antony Blinken külügyminiszter és Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter képviseli, Joe Biden kihagyja a konferenciát. Továbbá Münchenben technológiai vezetők, fegyvergyártók és a hadseregek vezetői is találkoznak, hogy megvitassák, hogyan forradalmasíthatnák az európai védelmi ipart – értesült a Politico.

16 February 2024, Bavaria, Munich: Ursula von der Leyen (l-r), President of the European Commission, Markus Söder (CSU), Minister President of Bavaria, and Jens Stoltenberg, NATO Secretary General, take part in the CSU's Transatlantic Forum as part of the Security Conference. Around 50 heads of state and government and more than 100 ministers from all over the world are expected to attend the 60th Munich Security Conference at the Hotel Bayerischer Hof from Friday to Sunday. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A képen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Markus Schröder, Bajorország miniszterelnöke és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.
Fotó: Sven Hoppe / DPA / AFP

 

Kényes helyzetbe került az Egyesült Államok demokrata vezetése

A tárgyalásoknak külön élt ad, hogy Donald Trump néhány napja bejelentette, ha megnyeri az idei elnökválasztást, akkor az Egyesült Államok csak azokat a NATO-szövetséges országokat segíti meg katonailag, amelyek elérték a bruttó hazai termékben mért 2 százalékos védelmi kiadást, ahogy azt a szervezet megköveteli. A jelenlegi demokrata vezetésnek így még nehezebb dolga lesz abban, hogy meggyőzze az európai országokat arról, hogy az amerikaiak eleget tesznek a NATO-szerződéseknek, és szükség esetén védelmet nyújtanak a számukra.

Azonban akárhogyan is próbálkoznak, az amerikai kormányzat tisztviselői nem tudják garantálni, hogy Trump nem fordul el a NATO-tól, ha novemberben újraválasztják elnöknek. Sőt, nem tudják megígérni az Ukrajnának szánt amerikai segély eljuttatását sem, mivel annak megszavazását a republikánusok blokkolják az amerikai törvényhozásban.

Volodimir Zelenszkij európai katonai segítségért lobbizhat

A konferencián részt vesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki még a müncheni tárgyalások előtt találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel, később pedig Olaf Scholz német kancellárral, akikkel kétoldalú biztonsági megállapodást ír alá.

Miközben Brüsszel az európai fegyverkezés egységesítéséről és megerősítéséről beszél, az nem teljesíti korábbi ígéretét, hogy márciusig egymillió lőszert ad Ukrajnának. Ez pedig nem csak rajta kívül álló okok miatt történt. Egyrészt az európai gyártás nem tudott elég gyorsan felpörögni az igényekhez képest. Másrészt azonban Franciaország, Görögország és Ciprus akadályozzák, hogy a blokk harmadik államtól vásároljon lőszert, mert a saját védelmi iparuknak szánják az uniós megrendeléseket – értesült a lap három diplomatától. 

A kivételez Ukrajnával: Kijevnek már nem kell teljesítenie egy csatlakozási feltételt

Miközben az Európai Unió újabb milliárdokat küld Ukrajna támogatására, a NATO is igyekszik teljesen kiállni Kijev mellett. A NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg közölte, hogy még sosem volt olyan közel Ukrajna csatlakozása, mint most. Hozzátette, hogy eltörlik Kijev számára azt a követelményt, hogy a csatlakozás előtt cselekvési tervet kell benyújtani. Emellett egy közös katonai elemző- és oktatási központot is létrehoz Ukrajna és a NATO.