Keményebb világot élünk, így meg kell erősíteni Európa védelmi iparát. Ennek érdekében az Európai Bizottság azt tanácsolja a tagállamoknak, hogy készítsék fel a haderejüket a zordabb világra, és működjenek együtt közös fegyverbeszerzésekkel – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen szerint a geopolitikai változások megkövetelik Európa védelmi iparának megerősítését.
EU Commission President Ursula von der Leyen during an interview at the Hotel Sacher in Salzburg, Austria, 07/27/2023. - 20230727_PD15864 (Photo by Chris Hofer / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)
Ursula von der Leyen szerint a geopolitikai változások megkövetelik Európa védelmi iparának megerősítését.
Fotó: Chris Hofer / APA-PictureDesk / AFP

 

A geopolitikai helyzet radikális változása megköveteli az EU fordulatát

Óriásit változott a világ bő egy évtized alatt. Míg az korábban Nobel-békedíjat kapott, most már a fegyverkezésre összpontosít. Oroszország 2014-ben elfoglalta a Krímet, majd Ukrajna keleti részén szeparatista mozgalmakat támogatott, két éve pedig teljes offenzívát indított Magyarország keleti szomszédja ellen, valamint már az űrben is fegyverkezik. Azaz a külső körülmények jócskán megváltoztak, ami megköveteli az uniós védelem megerősítését.

Az Európai Bizottságnak biztosítania kell az integráció megfelelő védelmi ipari válaszát a megnövekedett geopolitikai fenyegetésre – magyarázta Ursula von der Leyen.

Európa közös védelmi iparát meg kell teremteni a polgárok biztonságáért 

A bizottság jelenleg is dolgozik az Európai Unió védelmi iparának stratégiáján. Brüsszelnek segítenie kell az európai védelmi ipart a termelés felpörgetésével és a konszolidáció előmozdításával – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke, aki hangsúlyozta a Financial Timesnak adott csütörtöki interjújában, hogy erre több pénzt kell fordítani, és azt jobban kell elkölteni.

Az intézmény vezetője szerint az unió széttagolt védelmi piacát észszerűsíteni kell, továbbá arra ösztönözné a szereplőket, hogy európai fegyvereket vásároljanak inkább, mintsem harmadik országokból rendeljenek. „Javítanunk kell a befektetések unión belüli megtérülését. Az európai adófizetők pénzét jelentős mértékben az Európai Unión belül kell elköltenünk” – magyarázta az elnök.

Mit tartalmaz Brüsszel védelmi stratégiája?

Von der Leyen szerint a védelem fokozása rövid távon azt jelenti, hogy fegyverekkel lássák el Ukrajnát. Az EU védelmi ipari stratégiájának célja azonban Európa hosszú távú biztonságának megerősítése is.

A stratégia olyan, már működő programokra épülne, mint egy tavaly indított, 300 millió eurós alap, amelyből hadi felszereléseket szereznek be a tagállamok készleteinek feltöltésére, miután azok fegyverekkel támogatták Ukrajnát.

A bizottság többek közt uniós szintű, közös fegyverbeszerzéseket javasol, felpörgetné a gyártást, valamint elősegítené a legyártott termékek megvásárlását.

Az európai hadiipar felpörgetésére irányuló tervet még februárban közzétehetik. Ezt a tagállamoknak jóvá kell hagyniuk, ám már most látható, hogy lesznek, akik ellenállnak a védelmi beruházások központosításának.

Most kiderül, mire képes Európa hadiipara az amerikaiak nélkül

A nagy kérdés az, mi lesz, ha az amerikaiak tényleg radikálisan csökkentik vagy éppenséggel leállítják Ukrajna katonai-gazdasági támogatását.