Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt szerdán késő este megismételte tervét, miszerint megválasztása után az Egyesült Államok nem fog azoknak a NATO-tagoknak a védelmére sietni, akik nem teljesítik a szövetség által kitűzött védelmi célokat – írta a The Guardian.

trump
Donald Trump nem bánna kesztyűs kézzel a NATO potyautasaival.
Fotó: AFP

Amit mondtam, komolyan gondoltam. Minden NATO-tagállamnak költenie kell a hadseregére, és aki ezt nem teszi meg, az ne számítson amerikai segítségre

– jelentette ki a volt elnök. Sőt, múlt heti beszédéhez hasonlóan most is azt mondta, hogy bátorítaná Oroszországot az elmaradottnak ítélt tagok megtámadására.

Trump mindkét alkalommal a szerződésében foglalt pénzügyi követelményekre utalt: a tagállamok egy közös hadsereg felállítása helyett csatlakozásukkor vállalják, hogy minden évben a bruttó hazai termék (GDP) legalább 2 százalékát védelmi célokra fordítják, amellyel arányosan megoszlanak köztük a szervezet működési költségei.

Azok a tagállamok támogatják a legjobban Ukrajnát, amelyek a legkevesebbet költik saját védelmükre

Magyarország messze a határérték felett teljesít a védelmi kiadásokban. A legtöbb NATO-tagállam azonban csak úgy hajlandó háborúzni, ha más állja a cechet.

Ezzel természetesen jelentős felháborodást és riadalmat keltett belföldön és szövetségesei között is. Joe Biden amerikai elnök újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a republikánus jelölt kijelentései elfogadhatatlanok, terve pedig nemcsak a NATO-tagállamokat veszélyeztetné, hanem az Egyesült Államok nemzetbiztonságát is.

Az isten szerelmére, ez butaság, szégyenletes és veszélyes. Amerika-ellenes. Amikor Amerika szavát adja, az jelent valamit, tehát amikor elkötelezzük magunkat, akkor azt be is tartjuk. És a NATO egy szent elkötelezettség

– tette hozzá Biden. Szerda este Barack Obama volt demokrata elnök is csatlakozott hozzá, és a közösségi médiában az USA globális szerepét fenyegető tervnek nevezte Trump kijelentéseit.

A republikánus jelölt, ha másodjára is megválasztanák, egy kétszintű NATO-szövetség kialakítását hajtaná végre: ebben a közös védelem csak azoknak járna, akik képesek elérni a védelmi kiadások elvárt szintjét – ezt Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára keményen kritizálta, ugyanis ezzel a NATO alapjait ásnák alá.

Emellett pedig Trump keményebben dolgozna az orosz és az ukrán felek közti béke megteremtésén, és azzal gyakorolna nyomást Volodimir Zelenszkij elnökre, hogy megvonja Kijevtől az amerikai támogatásokat.

Trump a hadseregükön spóroló NATO-tagokra szabadítaná az oroszokat

Donald Trump már nem először fenyegette meg a haderőfejlesztési kötelezettségeiket elmulasztó NATO-tagokat, hogy elnöksége esetén nem védi meg őket az oroszoktól. Szombaton viszont már azzal is fűszerezte a fenyegetést, hogy a renitens országok elleni támadásra bátorítja majd Moszkvát.