Közélet

Németország is legálissá tette a marihuánát, pedig erős az ellenzés

Az embereknek csak a fele helyesli a lépést, amelyet pénteken fogadtak el.

Németország lett a harmadik állam Európában, amely részben feloldja a kannabisz tilalmát, a kormánykoalíció törvényjavaslatát ma fogadta el a parlament alsóháza, a Bundestag. A hárompárti kormány érvelése szerint a marihuána eddigi tilalma nem vált be, egyre többen és többen fogyasztják, különösen a fiatalok, ezért itt az ideje módosítani a hivatalos állásponton. A jogszabály értelmében a kannabisz lekerül a tiltott anyagok listájáról, személyes használatra legálissá válik.   

Cannabis,Texture,Marijuana,Leaf,Pile,Background,With,Flat,Vintage,Style
Három tő növényt lehet majd otthon termeszteni.
Fotó: Shutterstock

Ez azt jelenti, hogy április elsejétől egy felnőtt három tő növényt nevelhet otthon, és a lakásában ötven grammot birtokolhat belőle, míg nyilvános helyen 25 grammot, tudósított a Deutsche Welle.

Július 1-jétől a kannabiszklubok számára engedélyezett lesz a közös termesztés, legfeljebb 500 taggal. A klubok naponta legfeljebb 25 grammot vagy havonta legfeljebb 50 grammot adhatnak át a tagoknak, a 18–21 évesek számára alacsonyabb havi limitet állapítanak meg.                                            

A törvény célja a feketepiac visszaszorítása, a kábítószerrel kapcsolatos bűnözés csökkentése és a vágott vagy mérgező anyagok kereskedelmének visszaszorítása

– mondta a javaslat beterjesztésekor Karl Lauterbach egészségügyi miniszter. A módosítás hatásait 18 hónap múlva felülvizsgálják. 

A portál a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a német közvélemény megosztott a kérdésben, a YouGov pénteken közzétett felmérési eredménye szerint a megkérdezettek 47 százaléka támogatja, míg 42 százaléka ellenzi az új törvényjavaslatot. A közvélemény-kutatást a múlt héten végezték 2151 ember megkérdezésével.

Bundestag
A Bundestag ma szavaz a törvénymódosításról.
Fotó: AFP

Ellenzi viszont a kannabisz legalizálását a német orvosi szövetség (BAK). „A kannabisz függőséget okozhat; ez a használók mintegy tíz százalékár igaz” – nyilatkozta a a WDR közszolgálati műsorszolgáltatónak Klaus Reinhardt a BAK nevében. Ráadásul rendszeres fogyasztása 25 éves korig megzavarhatja az agy érési folyamatát, tette hozzá. 

Ez egy olyan drog, amely nagy veszélyforrással bír, és nem lehet legalizálni

– fogalmazott. Attól tart, hogy a legalizálás kezdetben több ember számára tenné lehetővé, hogy kipróbálják a drogot. „Úgy vélem, hogy ha a tilalmat feloldják, akkor az arra csábíthatja az embereket, hogy azt mondják: nos, ez nyilvánvalóan nem is olyan rossz, kipróbálom” – figyelmeztetett.  

Nem támogatja a törvénymódosítást a legfőbb ellenzéki erő, a kereszténydemokrata Párt (CDU) sem.

 

bundestag kannabisznövény kannabisz
Kapcsolódó cikkek