Koholmánynak és a washingtoni Fehér Ház trükkjének minősítette csütörtökön az orosz elnöki hivatal az amerikai médiában előző nap megjelent beszámolókat egy új orosz nukleáris űrfegyverről.

Kremlin spokesman Dmitry Peskov
MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER 14: Kremlin spokesman Dmitry Peskov moderates Russian President Vladimir Putin's annual special televised question-and-answer session and year-end news conference scheduled to take place at the Gostiny Dvor trade and exhibition centre in Moscow, Russia on December 14, 2023. Sefa Karacan / Anadolu (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „nevetséges és alaptalan vádaskodásnak” nevezte az orosz űrfegyverről szóló jelentést.
Fotó: Sefa Karacan/AFP

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a híresztelés nyilvánvaló célja az volt, hogy az amerikai törvényhozás több forrást biztosítson az Oroszország ellensúlyozását szolgáló akciók finanszírozásához. 

A Fehér Ház nevetséges vádakat hoz fel, de bizonyítékokat nem tud felmutatni. Kíváncsian várjuk, hogy milyen trükkökkel hozakodnak még elő 

– tette hozzá a tisztviselő. Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes, Moszkva fegyverzet-ellenőrzésért felelős megbízottja szintén „rosszindulatú koholmánynak” minősítette az amerikai közléseket.

Szerdán több amerikai sajtóorgánum számolt be arról, hogy az amerikai hírszerzés szerint Oroszország űrbe telepíthető, műholdelhárító nukleáris fegyvert próbál kifejleszteni, amely fenyegetést jelenthet az Egyesült Államok és más országok nemzetbiztonságára.

A műholdellenes fegyverek súlyos károkat okozhatnak a kommunikáció, a megfigyelés, a hírszerzés és a hadvezetés területén egyaránt, beleértve a nukleáris csapásmérő kapacitást is.

A médiabeszámolók szerint az Egyesült Államok tájékoztatta a kongresszust és európai szövetségeseit az orosz nukleáris kapacitással kapcsolatos új hírszerzési információkról.

Űrfegyverek bevetésére készül Oroszország és Kína Washington szerint

A Pentagon szerint amerikai műholdak levadászására készülnek az orosz és kínai erők.