Gitanas Nauseda litván elnök kivívta a választási bizottság haragját, mert meghívta egy csésze kávéra potenciális támogatóit. Az államfő a második terminusára készül a május 12-i választás után.

Lithuania's President Gitanas Nauseda arrives to attend a European Council meeting at the European headquarters in Brussels, on February 1, 2024. EU leaders are to gather in Brussels on February 1, 2024, for a meeting of the European Council, where they will discuss aid to Ukraine as the war nears its second anniversary. (Photo by JOHN THYS / AFP)
A litván elnök megsértette a választási törvényt az ajánlattal.
Fotó: John Thys / AFP

„Mint tudják, megkezdődött az aláírásgyűjtés az elnökválasztás előtt, felkérem hát önöket, hogy támogassák a jelölésemet… Boldogan megiszom ez kávét azokkal, akik online aláírnak nekem: az 5000, a 7500., a 10000., a 15000. és a 20000. embert” – írta ki az egyik közösségi oldalra.

Azt kérte, hogy küldjenek egy képernyőfotót az online aláírásukról egy e-mail-címre,

„és én meghívom egy csésze kávéra. Őszinte beszélgetést folytatunk majd könyvekről, kosárlabdáról és Litvánia jövőjéről” – tette hozzá.

Szomorú hír azok számára, akik szívesen beszélgetnének egy kávé mellett az államfővel, hogy a választási bizottság gyorsan lehűtötte a kedélyeket, és felhívta a figyelmet arra, hogy Nauseda ajánlata szabályellenes.

„Miután megláttuk a Facebook-oldalán az információt, felvettük a kapcsolatot a jelölttel, és emlékeztettük a választási törvénynek a szavazás és aláírásgyűjtés közbeni ajándékozásra vonatkozó rendelkezéseire, és felkértük, hogy tartsa azokat tiszteletben” – nyilatkozta a Politicónak Lina Petronienė, a litván Központi Választási Bizottság elnöke.

Az elnök pénteken ismét a közösségi médiához fordult, újabb ajánlattal. 

„Annak érdekében, hogy ne sértsem meg a Litván Köztársaság választási törvényének rendelkezéseit, és ne terheljem további munkával a Központi Választási Bizottságot, felülvizsgálom a bejegyzésemet: Meghívom azokat, akik aláírtak nekem, hogy találkozzunk egy kávézóban, munkaidőn kívül. A kávé (tea) árát minden résztvevő személyesen fizeti. Hálás leszek, ha jelöltként nem fosztanak meg attól a lehetőségtől, hogy találkozzak és kommunikáljak azokkal, akik támogatnak engem” – írta az újabb posztban.

A választási bizottság adatai szerint a jelölteknek legalább húszezer aláírást kell gyűjteniük március 28-ig ahhoz, hogy indulhassanak az elnökválasztáson. Nausedának van még ideje, eddig már több mint 9200 aláírást szerzett.