Nemzetközi gazdaság

Megvétózta az oroszokat sújtó szankciókat a litván elnök

Gitanas Nauseda a várakozásoknak megfelelően megvétózta a parlamentben április 4-én elfogadott törvényt. Az államfő szerint az állampolgárokat nem indokolt szankciókkal büntetni.

Gitanas Nauseda litván elnök a várakozásoknak megfelelően megvétózta a parlamentben április 4-én elfogadott törvényt, amely az ukrajnai háborúval összefüggésben, egyelőre év végéig különböző szankciókat, tiltásokat és korlátozásokat tartalmaz orosz állampolgárok számára – jelentette be pénteken az államfő sajtószolgálata, hozzátéve, hogy az elnök a törvényt felülvizsgálatra visszaküldte a parlamentnek.

Gitanas Nauseda litván elnök szankciók
Gitanas Nauseda megvétózta az április 4-én elfogadott, oroszokat szankciókkal sújtó törvényt.
Fotó: AFP

A jogszabály alapján az orosz állampolgároknak megtiltanák az ingatlanvásárlást Litvániában, és felfüggesztenék a tartózkodási engedély iránti kérelmük elbírálását.

A törvénytervezet készítői eredetileg azt javasolták, hogy a korlátozásokat terjesszék ki a fehérorosz állampolgárokra is, de ezt a parlament elutasította.

A litván elnök ez utóbbi döntéssel nem ért egyet.

Nemzetbiztonsági szempontból nincs ok arra, hogy az orosz és a fehérorosz állampolgárokat különbözőképpen kezeljük. Mindkét ország egyformán fenyegeti nemcsak szomszédait, hanem egész Európát

– írta az államfő.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy az orosz állampolgárok számára felfüggesztik a litván állampolgárság megadását, és azokat, akiknek közülük korábban kiadott vízumuk van, egyéni, alaposabb ellenőrzésnek vetik alá a határon, hogy megállapítsák, nem jelentenek-e veszélyt Litvánia nemzetbiztonságára.

Jurgita Neliupsiene külügyminiszter-helyettes márciusban, a törvényjavaslat benyújtásakor azt mondta, hogy az orosz állampolgárok túlnyomó többsége támogatja az Ukrajna elleni háborút, és így osztozik az érte viselt felelősségben.

Az ukrán sportolók többé nem szerepelhetnek olyan versenyen, amelyen oroszok is indulnak

Az ukrán sportminisztérium honlapján jelent meg az a döntés, amely szerint az ország sportolói nem szerepelhetnek egy versenyen orosz és fehérorosz sportolókkal. A szabályt azután alkották meg, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezte a két nemzet atlétáinak a szereplést az olimpián, ha semleges színekben versenyeznek. Az ukrán sportolók szerint a döntés tönkreteszi az ország sportéletét.

 

 

Litvánia Oroszország szankció
Kapcsolódó cikkek