Egy 68 éves nőt támadtak és öltek meg kutyák Nagy-Britanniában - közölte vasárnap az essexi rendőrség.
 

Protest Against XL Bully Dog Breed Ban
Ebtartók tiltakozása a Bullyk betiltása ellen. Fotó: NurPhoto via AFP

Az idős nőre támadó két kutya 39 éves feltételezett gazdáját őrizetbe vették. A tájékoztatás szerint különlegesen kiképzett rendőrök biztosították a szombat délután történtek helyszínét Jaywick településen, szavatolva a közbiztonságot.
 

Egyelőre nem világos, milyen kutyákról volt szó. A rendőrség szemtanúk jelentkezését kérte.


A brit hatóságok az utóbbi időben erélyesebben fellépnek a veszélyesnek tartott kutyafajták tenyésztése ellen, szigorú szabályokhoz kötve a négylábúak tartását. 

Szeptemberben válságtanácsot hívott össze a brit belügyminiszter miután egy bully XL két férfit és egy 11 éves kislányt juttatott kórházba. A belügyminiszter a fajta betiltását szorgalmazta, és sekerrel is járt: 

február elsejével tilos az amerikai bully kutyafajta XL változatának tenyésztése és forgalmazása a szigetország területén.

Mindez azonban heves tiltakozó hullámot váltott ki az ebtartók körében, akik szerint nem az állatok, hanem a gazdáik hibásak a támadásokért, így nem a fajtát kellene büntetni. 
A szaktárca adatai szerint 2021 óta országszerte 23-an haltak meg kutyatámadásban, és a halálos kimenetelű támadások "aránytalanul nagy része" volt köthető az XL bully fajtacsoporthoz.
 

Felkavaró felvételen az amerikai bully támadása – a miniszterelnök is megszólalt, betilthatják a kutyafajtát

A hétvégén három ember került kórházba, csütörtökön pedig egy férfi belehalt a sérüléseibe, miután a harci ebek rátámadtak.