Az ukrán parlament kedden megszavazta Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) beidézését, hogy tegyen jelentést a főként korrupciós ügyek felderítésével foglalkozó Bihus.Info ukrán internetes portál újságíróinak jogellenes lehallgatása ügyében – közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon.

Briefing on return of Ukrainian defenders from russian captivity held in Kyiv
KYIV, UKRAINE - SEPTEMBER 22, 2022 - Acting Head of the Security Service of Ukraine Vasyl Malyuk, Chief of the Main Intelligence Directorate of the Ministry of Defense of Ukraine Kyrylo Budanov (L to R) are pictured during the briefing on the Return of the Defenders of Ukraine from russian Captivity, Kyiv, capital of Ukraine.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Pavlo Bahmut / NurPhoto / NurPhoto via AFP) újságíró
Az újságírók megfigyelése miatt Vaszil Maljuk kémfőnököt is beidézték.
Fotó: AFP

Január 16-án az internetre kiszivárgott egy videófelvétel, amely arról tanúskodik, hogy a Bihus.Info munkatársai kábítószert használnak. Nem sokkal később a portál oknyomozó újságírói arról számoltak be, hogy azonosították azokat, akik rejtett kamerákat telepítettek a szerkesztőség megfigyelésére. Az SZBU még aznap közölte, hogy a szakszolgálat vezetése személyzeti döntéseket hozott a műveletet végrehajtó osztállyal szemben, egyúttal hozzátette, hogy „a Bihus.Info egyes alkalmazottait a drogkereskedők ügyfelei között azonosították”.

Hangsúlyozom, hogy az államvédelmi osztály egyes alkalmazottainak ilyen lépései elfogadhatatlanok, és már számos személyi döntést vontak maguk után. Egyebek mellett javaslatot tettem az osztály vezetőjének felmentésére, amit az államfő meg is tett

– kommentálta a parlament közleményét Maljuk. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök január 31-én elbocsátotta Roman Szemencsenkót, az SZBU államvédelmi osztályának vezetőjét. A rendeletet február 1-jén tették közzé az elnök hivatalos honlapján.

A kémfőnök jogosnak nevezte a felháborodást, amelyet az osztály egyes dolgozóinak cselekedetei idéztek elő. Megjegyezte: sajnálatos módon a szervezett kábítószer-bűnözés elleni intézkedések végrehajtása nemcsak a szerkesztőség egyik operatőrének a kábítószer-terjesztésben való részvételéről szóló információk megszerzéséhez vezetett, hanem videóanyagok nyilvános terjesztéséhez is.

De kiemelte, hogy az egyes alkalmazottak lépései nem tehetik semmissé az SZBU által a háború alatt elért összes pozitív eredményt, és árnyékot vethetnek a szakszolgálat minden képviselőjére, valamint azokra is, akik az országon belül harcolnak az ellenséggel, és akik életüket adják a csatatéren Ukrajnáért. Minden illegális cselekedetet meg kell büntetni” – szögezte le.

Kirúgta az újságírókat lehallgató kémfőnökét Zelenszkij

Az oknyomozó újságírók korrupciós ügyekben kutakodtak, ám a lehallgatásuk illegális volt. Az ügyben büntetőeljárás is indult.