Közélet

Retteghetnek az újságírók Ukrajnában - Kegyetlenül bánnak a sajtó munkatársaival a hatóságok

Egyre több támadás éri a médiamunkásokat Ukrajnában. Erre már nem csak az ukrán szakszervezetek, de az újságírók európai szövetsége is felhívta a figyelmet. Mint írták, az ukrán hatóságok nem védik meg a sajtót és sajtószabadságot, hanem vegzálják, vagy engedik az újságírók lejáratását és zaklatását.

Az ukrajnai háború elmúlt két évében a nyugati média sokat hangoztatta, hogy az oroszok mennyire kegyetlenül bántak a fogságba esett katonákkal és ukrán civilekkel, köztük újságírókkal. Arról azonban már sokkal kevesebbet lehetett olvasni és hallani, hogy az ukránok sem bánnak velük kesztyűs kézzel, még a legnagyobb támogató, az Egyesült Államok állampolgáraival sem.

Az újságírók szakszervezetei szerint a médiamunkások nincsenek biztonságban Ukrajnában, még a hatóságoktól sem.
Az újságírók szakszervezetei szerint a médiamunkások nincsenek biztonságban Ukrajnában, még a hatóságoktól sem.
Fotó: AFP

Az újságírókat nem védik meg a hatóságok Ukrajnában

Január közepén érkezett a hír, hogy meghalt Gonzalo Lira amerikai újságíró, akit tavaly májusban zártak börtönbe Ukrajnában. Apja szerint az amerikainak azért kellett raboskodnia, mert bírálta Volodimir Zelenszkij és Joe Biden kormányait. Az apa azt is állítja, hogy a fiát megkínozták, zsarolták, hónapokra magánzárkába vetették és az Egyesült Államok nagykövetsége semmit nem tett érte.

Alig néhány nappal később Yurii Nikolov ukrán oknyomozó újságíró számolt be arról, hogy ismeretlenek megfenyegették az otthonában. Az alkalomról készült egy Telegramra feltöltött videó, amiben két férfi dübörög a háza ajtaján, mocskolódásokat kiabálnak, továbbá „áruló” és a katonai szolgálatot „elkerülő” feliratot tartalmazó papírlapokat felragasztanak. A European Journalists úgy tudja, hogy egy, az ukrán elnökhöz köthető Telegram-csatorna szerint a zaklatók frontról visszatérő katonák voltak.

Nikolov a Nashi Groshi tényfeltáró portáljának egyik szerkesztője és azon dolgozik, hogy feltárja az ukrán közbeszerzések körüli korrupciót. A médiamunkás például rámutatott arra, hogy a védelmi minisztérium meglehetősen drágán élelmezi a hadsereget, valamint gyenge minőségű télikabátokat adott a katonáknak, ennek következtében pedig menesztették Olekszij Reznikov korábbi védelmi minisztert.

Az újságírók európai szövetsége és ukrán szakszervezetek felszólították a hatóságokat Nikolov zaklatási ügye, valamint a bihus.info oknyomozó portál elleni fenyegetések kivizsgálására. 

Az ukrán IMTUU szakszervezet szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök környezete fenyegette meg Nikolovot és előtte Vlagyiszlav Szidorenko újságírót is.

Szerhij Tomilenko, az Ukrán Újságírók Országos Uniójának (NUJU) elnöke ugyenkkor kijelentette, hogy minden újságírónak, akár a régiókban, akár Kijevben, készen kell állnia arra az ellene irányuló lejárató nyomásgyakorlásnak. „El kell dönteniük, hogy mennyire érzik magukat védettnek a társadalomban, és hogy elhagyják-e a szakmájukat, vagy névtelenül dolgozzanak".

Ukrajnában csaknem 80 százalékkal esett vissza az újságírók elleni bűncselekmények miatt indított nyomozások száma 2022-ben 2021-hez képest.

A NUJU felszólítja az ukrán hatóságokat arra, hogy védjék meg az újságírókat megfélemlítéstől és a lejáratástól.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy rettegő újságírókon keresztül mégis, hogyan várhat a közvélemény megbízható információkat és a vezetők elszámoltatását.

"Meg kell mutatnunk, hogy olyan ország vagyunk, amely nem enged meg olyan lejárató kampányokat, mint amelyeket korábban Oroszországban és más diktatórikus országokban láttunk" – hangsúlyozta a NUJU elnöke.

Az ukrajnai háború tíz éve alatt legalább húsz újságíró meghalt, köztük a magyar állampolgárságú, szabadúszó fotográfus, Roman Zhuk, aki 2022 májusában vesztette életét. Őt, mint ahogy a legtöbbjüket, az orosz hadsereg ölte meg.

 

ukrajna megfélemlítés szakszervezet újságíró
Kapcsolódó cikkek