Közélet

Ukrán bányászok rekedtek a föld alatt az orosz dróntámadás miatt

Péntek hajnalban Oroszország drónokkal csapott le az ukrán energetikai infrastruktúrára az ország déli és középső részén – erről az Ukrenerho állami áramszolgáltató adott ki közleményt. A támadás több helyen áramkimaradást okozott. Egy ukrán bányában az áramszünet miatt több mint száz bányász rekedt a föld alatt. Egy részüket már sikerült felhozni, de sokan még mindig csapdában vannak.

Péntekre virradóra is drónokkal támadta Oroszország Ukrajna energetikai infrastruktúráját, az Ukrenerho állami áramszolgáltató tájékoztatása szerint a csapások miatt a délkelet-ukrajnai Krivij Rih városban több tízezer háztartás és számos ipari létesítmény áram nélkül maradt.

Fotó: AFP

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója közölte, hogy 

az áramkimaradás két bányaaknát is érintett, miközben mintegy száz bányász tartózkodott a föld alatt. Egy részüket sikerült azóta a felszínre juttatni.

Az Ukrenerho szerint az orosz dróntámadások elsősorban az ország déli és középső részét vették célba. Az ukrán légierő péntek reggel azt közölte, hogy 24 orosz drónból 11-et sikerült lelőnie.

Drónokkal és rakétákkal támadták a kulcsfontosságú infrastruktúrát

Oroszország drón- és rakétatámadásokat indított Ukrajna területein polgári és kritikus infrastruktúrák ellen – közölte vasárnap a kijevi légierő.

A Reuters jelentése szerint az előzetes információk alapján a támadásoknak nem voltak áldozataik.

Oroszország és Ukrajna az elmúlt hónapokban fokozta légi támadásait egymás területe ellen, amelyek kritikus katonai, energetikai és közlekedési infrastruktúrát céloznak.

Az ukrán légierő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy Oroszország Iszkander ballisztikus rakétarendszerből kilőtt két ballisztikus rakétával támadta a központi Poltava régiót, valamint három föld-levegő rakétával a keleti Donyeck területét.

Filip Pronin, a Poltavai terület kormányzója a Telegramon azt írta, hogy a támadás Kremencsuk városában egy ipari létesítményt ért el és tüzet okozott. A közösségi médiában közzétett képeken a tűzzel küzdő mentőalakulatok láthatóak.

 

Ukrenerho Ukrajna Oroszország infrastruktúra dróntámadás
Kapcsolódó cikkek