A franciák elégedetlenek Emmanuel Macron utóbbi hetekben tett kijelentéseivel – írta a Le Figaro alapján a Mandiner. Az Ifop által készített legfrissebb felmérés szerint Emmanuel Macronnal a franciák mindössze 28 százaléka van megelégedve. 

German Chancellor Scholz - French President Macron - Polish Prime Minister Tusk joint press conference in Germany
Fotó: AFP

Az elnökkel szembeni nagyon erős elégedetlenség elsősorban Ukrajnával és a nyugati csapatok bevetésének kérdésével kapcsolatos – magyarázta az AFP-nek Frédéric Dabi, az Ifop igazgatója.

Emlékeztetett, amikor 2013-ban az akkori elnök Francois Hollande egy szíriai katonai beavatkozást fontolgatott, 10 százalékkal csökkent a népszerűsége.

Egy másik, Ipsos-felmérés is azt jelezte, hogy csökken az elnök népszerűsége. 

Macronról a franciák mindössze 29 százaléka van pozitív véleménnyel, 

míg 67 százalékuk negatívan ítéli meg az államfőt.

Gabriel Attal miniszterelnökkel mindössze két hónappal kinevezését követően már a franciák 55 százaléka elégedetlen, szemben a februári 52 százalékkal.

Emmanuel Macron az utóbbi időben több alkalommal is arról beszélt, hogy a nyugati államok csapatokat küldhetnének Ukrajnába Oroszország ellen. Legutóbb a Le Parisien című lapban megjelent interjúban beszélt erről miután találkozott Olaf Scholz német kancellárral és Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel. 

Lehet, hogy egy bizonyos ponton – nem akarom, nem én kezdeményezem – az orosz erőkkel szemben szükség lesz szárazföldi műveletekre

– mondta a francia elnök. 

Emmanuel Macron február végén vetette fel azt, hogy szükség lehet a nyugati országok katonai jelenlétére Ukrajnában. Több ország elhatárolódott kijelentésétől, illetve a NATO-főtitkár is jelezte, hogy nem tervezik harcoló csapatok küldését Ukrajnába. 

Macronék hármas találkozója után az olasz védelmi miniszter is megszólalt a témában. A hatvanmilliós Olaszországban igen kevesen állnak készen háborúba menni, ezért ők sosem küldenek Ukrajnába csapatokat – jelezte.

Orbán Viktor: Mi nem küldünk fegyvert Ukrajnába, se katonával, se katona nélkül

A miniszterelnök Emmanuel Macron francia államfő kijelentésére reagálva ismét leszögezte: hazánk nem kíván részévé válni az orosz–ukrán háborúnak. Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalára feltöltött videóban reagált Emmanuel Macron francia elnök azon kijelentésére, miszerint ő nyugati csapatokat küldene Ukrajnába.