Közélet

Megszólalt Macronék hármas találkozója után az olasz védelmi miniszter: Olaszországban mindenki aggódik és fél

A Der Spiegel szerint Olaf Scholz német kancellár ugyan vonakodik nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnába küldeni, mert azokkal át lehet lőni Oroszországba, ami egyenesen a világháborúhoz vezetne, ám a britek közbenjárásával mégis az ukránoknál köthetnek ki a Taurusok. Guido Crosetto közben hibás jelzésnek és módszertani tévedésnek nevezte a Scholz, Emmanuel Macron, Donald Tusk alkotta berlini hármas koalíciót, mert szerinte gyengíti a demokratikus országok alkotta frontot. Az olasz védelmi miniszter kijelentette, a hatvanmilliós Olaszországban igen kevesen állnak készen háborúba menni, ezért ők sosem küldenek Ukrajnába csapatokat.

Miután Emmanuel Macronnak nem sikerült meggyőznie közvetlenül Olaf Scholz német kancellárt arról, hogy küldjön Ukrajnába Taurus rakétákat, a francia elnöknek más megoldáshoz kell folyamodnia. Macron mindent elkövet az utóbbi hetekben, hogy Európát belehúzza az orosz–ukrán háborúba – írja a Magyar Nemzet.

05 March 2024, Bavaria, Schrobenhausen: The German-Swedish air-to-ground cruise missile Taurus (Target Adaptive Unitary and Dispenser Robotic Ubiquity System) can be seen in a showroom at the European defense company MBDA (Matra BAe Dynamics Aerospatiale). The defense company focuses on the development and production of missiles such as the Taurus cruise missile. During a visit to the Schrobenhausen armaments site, Bavarian Minister President Söder (CSU) learns about the company's air defense systems and stand-off weapons. Photo: Matthias Balk/dpa (Photo by MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A Taurus-rakéták indításához és kezeléséhez speciálisan képzett katonákra, így a nyugati haderő ukrajnai jelenlétére van szükség.
Fotó: Matthias Balk / DPA / AFP

 

Taurusok helyett Storm Shadows

A lap idézi a német Der Spiegel cikkét, amely arról szól, hogy Annalena Baerbock német külügyminiszter megpróbálja megváltoztatni Scholz véleményét, és rábírni arra, hogy Németország mégis elküldje a nagy hatótávolságú Taurusokat Ukrajnába. Kiemelik: az egyik lehetőség az, hogy a németek elküldik a rakétákat a briteknek, akik elszállítják őket az ukránoknak – így Olaf Scholz tiszta maradna, és Emmanuel Macron is megkaphatná, amire vágyik. 

A német kancellár többek között azért vonakodik a rakétákat Ukrajnába küldeni, mert át lehet lőni velük Oroszországba, ami egyenesen a világháborúhoz vezetne. Ráadásul a Taurusok indításához és kezeléséhez speciálisan képzett katonákra is szükség van, ami miatt elkerülhetetlen lenne a nyugati haderő jelenléte a háborúban.  

„Nehéz megmondani, hogy Macronnak sikerül-e meggyőznie a német kancellárt a Taurusok szállításának szükségességéről. Van rá esély, és szeretném hinni, hogy sikerülni fog neki” – jelentette ki Olekszandr Merezsko, az ukrán legfelsőbb tanács külpolitikai bizottságának vezetője.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, új szövetség jön létre Ukrajna felfegyverzésére, miután Olaf Scholz, Emmanuel Macron és Donald Tusk lengyel kormányfő pénteken megállapodott, hogy soha nem hagyják győzni Oroszországot. A „weimari hármak” nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel kívánják ellátni Kijevet az Oroszországgal szemben vívott háborúban. 

Olaf Scholz, Emmanuel Macron és Donald Tusk külön koalícióra lépett.
Fotó: AFP

 

Macronék hármas találkozója: hibás jelzés, módszertani tévedés

Guido Crosetto olasz védelmi miniszter hibás jelzésnek és módszertani tévedésnek nevezte a berlini hármas találkozót, mert szerinte gyengíti a demokratikus országok alkotta frontot. „Micsoda hiba ez az előrerohanás! Ha nem vagyunk egységesek, Putyint segítjük győzelemre” – hangoztatta az olasz jobbközép kormány védelmi minisztere a La Repubblica című napilapnak nyilatkozva. 

Az Európai Unióra utalva Crosetto hozzátette: 

El kell kerülni a hangzatos bejelentéseket, a megosztottságot, a kettesben vagy hármasban tartandó találkozókat, miközben Európában huszonheten vannak.

Olaszországban mindenki fél és aggódik a harmadik világháború miatt

A védelmi miniszter az általa hangzatosnak tartott közlések példájaként említette a francia és a lengyel részről elmondottakat, miszerint a NATO katonái már Ukrajnában vannak. „Olaszországban mindenki aggódik, és sokan félnek az ukrajnai háborús helyzet esetleges rosszabbodása miatt” – nyomatékosította. „Valljuk be, hogy a hatvanmilliós Olaszországban igen kevesen állnak készen háborúba menni!” – magyarázta, majd kijelentette: olasz csapatok soha nem fognak Ukrajnában harcolni.

Úgy véli, Vlagyimir Putyin orosz elnök számára a háborúban elesettek száma és az idő nem számít. Ezenkívül Putyin nagyon jól tudja, hogy a háborúkat a gazdaságban is vívják, valamint álhírekkel, amelyekkel hatást tudnak gyakorolni „a közvélemény hangulatára, fásultságára, egoizmusára, félelmeire”. 

Antonio Tajani külügyminiszter a Corriere della Sera című napilapnak azt mondta: Róma az első pillanattól az Európa kapujában álló Ukrajna oldalán áll, „de nem állunk háborúban Oroszországgal”. „A mi célunk a béke elérése, nem pedig a háború kiszélesítése” – szögezte le az olasz diplomácia vezetője.

Tajani korábban arról beszélt, hiba lenne belépni Ukrajnába: „Nekünk segítenünk kell Ukrajnát védekezni. De ha mi belépünk háborúzni Oroszországgal, ez a harmadik világháború kockázatát jelentené.”

 

taurus emmanuel macron rakéta Donald Tusk Olaf Scholz
Kapcsolódó cikkek