Lehet, hogy egy bizonyos ponton – nem akarom, nem én kezdeményezem – az orosz erőkkel szemben szükség lesz szárazföldi műveletekre – mondta Emmanuel Macron francia elnök a Le Parisien című lapban megjelent interjúban. 

A francia elnök azt követően adta az interjút, hogy találkozott a német kancellárral és a lengyel miniszterelnökkel. Fotó: AFP

Franciaország erőssége az, hogy képesek vagyunk erre – hangsúlyozta a pénteken készült interjúban, miután hazatért Berlinből, ahol találkozott Olaf Scholz német kancellárral és Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel, a három ország közötti egységet demonstrálva.

Az elnök azt mondta:

nagyon gyorsan Németországba akartam menni, hogy ne kezdjünk vitát az esetlegesen felmerülő stratégiai nézeteltérésekről: ilyenek nem léteznek.

Nagyon hasonlóan látják a célokat és a helyzetet, csak az a mód, ahogyan ezeket értelmezik, különbözik – húzta alá.

Azzal folytatta: Németország stratégiai kultúrája a nagy óvatosság, a be nem avatkozás, és távolságtartás az atomenergiától. Egészen más modell, mint Franciaországé, amely rendelkezik nukleáris fegyverekkel, és fenntartja, megerősíti hivatásos hadseregét.

A francia elnök pénteken lemondta kijevi útját Berlin javára, de azt ígérte, hogy a látogatásra a következő hetekben sor kerülhet. 

A francia elnök arról is beszélt: nem szabad hagyni hogy megfélemlítsenek bennünket. Oroszország – folytatta – nem egy nagyhatalom, hanem atomfegyverekkel rendelkező középhatalom, a GDP-je sokkal alacsonyabb, mint az európaiaké, alacsonyabb, mint Németországé vagy Franciaországé. 

Macronék hármas találkozója után megszólalt az olasz védelmi miniszter, aki így fogalmazott: Olaszországban mindenki aggódik és fél; a hatvanmilliós Olaszországban igen kevesen állnak készen háborúba menni, ezért ők sosem küldenek Ukrajnába csapatokat.