Közélet

A húszi támadások miatt kirúgják az eilati kikötő dokkmunkásait

A Vörös-tenger északi csücskében található kikötőbe szinte egyetlen hajó sem fut be mostanában a húszi támadások miatt.

Az izraeli Eilat kikötőjében dolgozók felét is elbocsáthatják, miután a húszik támadásai a Vörös-tenger térségében súlyos pénzügyi károkat okoztak a kikötő számára – közölte Izrael egyik legnagyobb munkásszervezete szerdán.

The marina of Eilat IsraelThe marina in Eilat Israel. Eilat is Israel's southernmost city, a busy port and popular resort located at the northern tip of the Red Sea, on the Gulf of AqabaThe marina in Eilat Israel
Fotó: Getty Images

A Vörös-tenger északi csücskén található Eilat volt az egyik első kikötő, amely megérezte a húszi támadások hatását a hajóforgalmon. A Histadrut munkásszervezet szerint a kikötő vezetése a 120 dolgozó felének elbocsátását közölte, ezért a dokkmunkások demonstrációt szerveztek szerdára.

A kikötő főként az autóimport, illetve a káliumban gazdag hamuzsírexport területén játszik fontos szerepet, ám mérete eltörpül Izrael Földközi-tengeren található kikötői, Haifa és Ashdod mellett. Ugyanakkor Eilat lehetővé teszi, hogy Izrael a Szuezi-csatorna érintése nélkül érje el az ázsiai piacokat.

A Reutersnek az eilati kikötő egyik vezetője decemberben arról beszélt, hogy 

a húszi támadások eredményeként 85 százalékkal csökkent a forgalom, ami leépítéseket tehet szükségessé.

A húszik nemcsak a Vörös-tenger hajóforgalmát, de magát Izraelt is támadják rakétákkal és drónokkal, hogy kifejezzék támogatásukat a palesztinok számára.

 

izraeli háború Vörös-tenger Eilat húszik
Kapcsolódó cikkek