A jemeni húszik rakétát lőttek ki a Marshall-szigetek zászlaja alatt közlekedő, Mado nevű tartályhajóra, amely Szaúd-Arábiából Szingapúrba tartott. A fegyveresek a közleményükben amerikai hajónak nevezték a Madot, de a tanker a görög Naftomar Shipping & Trading tulajdonában van. A támadás után a Naftomar nem reagált a Reuters megkeresésére, egyelőre nem érkezett hír áldozatokról vagy károkról.

Pro-Palestian demonstration in Yemen
Fotó: AFP

A húszik a vörös-tengeri üdülővárost, Eilatot is célba vették, de az izraeli hadsereg lelőtte a rakétát, ami a sivatagban csapódott be, így károkat sem okozott. Jemenben 2014-ben robbant ki polgárháború, azóta több frakció is küzd egymás ellen. Az Irán által támogatott húszi lázadók az iszlám zaidita irányzatát követő törzsek és milíciák szövetsége. 

A húszik irányításuk alatt tartják az ország nyugati partvidékét, köztük a fővárost is. A nemzetközileg elismert kormány ugyan több területet birtokol, de a lakosság 80 százaléka a húszik irányította településeken él. Az arab országot ténylegesen vezető húszik október óta többször indítottak támadást Izrael ellen, főleg Eilatot vették célba drónokkal és rakétákkal. 

A lázadók a műveleteket a palesztinokkal való szolidaritásukkal indokolják.

November óta több kereskedelmi hajót elfoglaltak, illetve megtámadtak, a Galaxy Leader elleni akcióról még felvételt is közzétettek. Válaszul több hajózási társaság bejelentette, hogy elkerüli a Vörös-tengert, a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalát.  A hosszabb út természetesen nagyobb költségekkel jár, és a szállítmányozók ezt a többletköltséget áthárítják a megrendelőkre. 

A vörös-tengeri válság a nagyhatalmak figyelmét sem kerülte el, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az idén többször mért csapást húszi célpontokra. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni: a hírhedt szomáliai kalózokat egy évtizede könnyedén szétverte egy nemzetközi koalíció, a Nyugat pedig hasonló módon akar elbánni a jemeni húszikkal. Most azonban nem tengeri haramiák, hanem egy Irán által támogatott, jól felszerelt 100-120 ezres haderő okoz problémákat.

Az adriai kikötők a vörös-tengeri válság legnagyobb vesztesei

A jemeni húszi lázadók támadásai miatt a Szuezi-csatorna helyett egyre több teherhajó Afrikát megkerülve jut el Európába. A konténerszállítók egy része ráadásul költségcsökkentési okokból az eredeti célja helyett inkább a nyugat-európai kikötők felé veszi az irányt. A kialakult helyzet az adriai kikötőket érinti a legérzékenyebben. Jó hír viszont, hogy a gázellátás nincs veszélyben.