Az utolsó pillanatban mondta le a római Colosseumnál induló nagypénteki körmeneten való részvételét Ferenc pápa. A Vatikán azzal indokolta a történteket, hogy szeretnék, ha a 87 éves egyházfő megőrizné erejét más húsvéti feladatai előtt.

Pope Francis celebrates the Passion of Christ MassVATICAN CITY, VATICAN, MARCH 29: Pope Francis arrives to celebrate the Passion of Christ Mass marking the Holy Friday in St. Peter's Basilica at the Vatican, on March 29, 2024. Pope Francis renounced in the evening to preside over the Via Crucis (Way of the Cross) procession at Rome's Colosseum in order to preserve his health in sight of the upcoming Easter celebrations. Riccardo De Luca / Anadolu (Photo by RICCARDO DE LUCA / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

Ferenc pápa szombat este húsvéti virrasztáson vesz részt, majd húsvéti misét kell tartania és vasárnap pedig el kell mondania az évi két Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) üzenet egyikét – írja a The Guardian.

A körmenet kihagyása ugyanakkor ismét feltámaszthatja a pápa egészségével kapcsolatos aggodalmakat, miután térdsérülése után bottal vagy kerekesszékkel jár és hörghuruttal, valamint influenzával is gyakran betegeskedik.

A Vatikán csak a keresztút (Via Crucis) körmenet kezdetekor közölte, hogy azon Ferenc pápa nem vesz részt, csak távolról követi. Az egyházfő tavaly sem vett részt a körmeneten, amikor négynapos kórházi kezelés után lábadozott. A keresztút Jézus keresztre feszítésének történetét követi le, olyan ájtatosság, aminek segítségével a keresztény hívek Jézus szenvedésein és keresztre feszítésének eseményein elmélkedhetnek.

Idén először 11 éves pápai pályafutása során, az elmélkedéseket személyesen maga Ferenc pápa írta, 

abban helyet kapott a szelídség és a megbocsátás dicsérete a gonosz tettekkel szemben, de imák az üldözött keresztényekért és a háborúk áldozataiért is.

Ferenc pápa nagypénteken a kardinálisokkal és püspökökkel részt vett a Szent Péter-bazilikában tartott passión, mely Jézus elfogásától az eltemetésig tartó eseményeket vette sorba. A katolikus egyház feje korábban leborulással kezdte a szertartást, ám gyenge egészségi állapota miatt erre most nem volt lehetősége, hiszen tolószéken érkezett a bazilikába.