Közélet

Az ENSZ-főtitkár tovább sürgeti a gázai segélyeket, és az azonnali tűzszünet szükségességéről beszélt

António Guterres ENSZ-főtitkár újból hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni a gázai tűzszünet érdekében és a túszok szabadon bocsátásáért.

Meg kell tenni mindent a gyilkolás megállításáért Gázában, az azonnali tűzszünet érdekében, valamint a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátásáért – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár Brüsszelben szerdán. Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével folytatott brüsszeli megbeszélését megelőzően Guterres elmondta: semmi sem igazolja a Hamász október 7-i támadását, ahogy nem igazolja semmi a palesztin emberek kollektív büntetését sem.

COP28 should seek total fossil fuel 'phaseout': UN chief to AFP
Fotó: AFP

Emberek százezreit fenyegeti éhínség, ezért azonnal cselekedni kell, mielőtt túl késő lesz – hívta fel a figyelmet az ENSZ-főtitkár és felszólította Izraelt az élelmiszersegélyek célba juttatásának útjában álló akadályok felszámolására, a nemzetközi közösséget pedig a világszervezet humanitárius erőfeszítéseinek támogatására.

Ursula von der Leyen elfogadhatatlannak nevezte, hogy Gázát éhínség fenyegeti.

Kijelentette: létfontosságú, hogy azonnal megállapodás szülessen a tűzszünetről, mely a túszok kiszabadításához vezethet, és humanitárius segélyt juttathat a gázai lakosságnak. „Mindent megteszünk, hogy több segélyt irányítsunk Gázába. További szárazföldi átkelő megnyitására van szükség, miközben tovább dolgozunk a légi szállítás és a tengeri humanitárius folyosók kialakításán” – fogalmazott. Von der Leyen elmondta, Európa támogatni fogja a helyreállítást és az újjáépítést Gázában, amint azt a körülmények lehetővé teszik.

Világos politikai irányvonal kialakítására van szükség a kétállami megoldás létrehozása felé 

– tette hozzá az Európai Bizottság elnöke. Gázába szerdán érkezett több mint kétezer tonna élelmiszer, melyet az Egyesült Királyság juttatott az övezetbe. A londoni külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint a szállítmány, amelynek helyszíni elosztását az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) végzi, 275 ezer gázai lakos élelmiszer-ellátását teszi lehetővé.

 

izraeli háború Izrael főtitkár ENSZ Ursula von der Leyen
Kapcsolódó cikkek