Közélet

Az izraeli háború 166. napja – hatalmas brit segélycsomag érkezett Gázába

David Cameron külügyminiszter szerint a háború kezdete óta a mostani a legnagyobb brit humanitárius segély, több mint negyedmillió gázai lakos ellátását teszi lehetővé.

Nagy-Britannia több mint kétezer tonna élelmiszert juttatott be a Gázai övezetbe. A londoni külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint a szállítmány, amelynek helyszíni elosztását az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) végzi, 275 ezer gázai lakos élelmiszer-ellátását teszi lehetővé.

Hamas Israel Conflict
izraeli háború
Fotó: Majdi Fathi / AFP

A tárca hangsúlyozza, hogy ez a Gázába eljuttatott eddigi legnagyobb brit segélyszállítmány. A szállítmányban pékségeknek szánt dúsított búzaliszt, valamint családoknak összeállított élelmiszercsomagok vannak. Ezeket a csomagokat úgy alakították ki, hogy 15 napig fedezzék egy öttagú család napi kalóriaigényének felét. Egy-egy élelmiszercsomagban zöldségkonzervek, valamint hús-, hal- és datolyakészítmények vannak.

A brit kormány által finanszírozott és összeállított élelmiszer-szállítmány eljuttatásában Jordánia segédkezett a külügyminisztérium tájékoztatása szerint. David Cameron külügyminiszter nyilatkozatában kiemelte, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által használt integrált élelmiszer-biztonsági skála (Integrated Food Security Phase Classification, IPC) küszöbönálló éhínség veszélyét jelzi a Gázai övezetben.

Cameron szerint London továbbra is nyomást gyakorol Izraelre annak érdekében, hogy még több gázai átkelő legyen nyitva, a jelenleginél hosszabb időtartamra a segélyszállítmányok bejuttatása végett.

Néhány napon belül ez a második nagyobb segélyszállítmány, amelyet London állított össze a gázai lakosság számára: a brit kormány a múlt héten egyebek mellett 13 440 takarót, 840 családi méretű sátrat, hatezer matracot és több mint háromezer női higiénés készletet juttatott be a Gázai övezetbe.

A 150 tonnás szállítmányt az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) osztja szét a rászorulóknak. A brit kormány ezenkívül egy teljesen felszerelt tábori kórházat is Gázába szállított.

A hét végén nemzetközi összefogás keretében megérkezett a Gázai övezetbe az első tengeri segélyszállítmány. Ha az akciót sikeresnek nyilvánítják, akkor ez a tengeri útvonal lesz a humanitárius segély fő iránya.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek. A Hamász fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akiknek többsége még mindig fogságban van. Izrael ezután átfogó hadműveleteket kezdett az övezetben azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász politikai és katonai gépezetét.

 

18:15

Az ENSZ-főtitkár tovább sürgeti a gázai segélyeket, és az azonnali tűzszünet szükségességéről beszélt

Meg kell tenni mindent a gyilkolás megállításáért Gázában, az azonnali tűzszünet érdekében, valamint a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátásáért – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár Brüsszelben szerdán. Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével folytatott brüsszeli megbeszélését megelőzően Guterres elmondta: semmi sem igazolja a Hamász október 7-i támadását, ahogy nem igazolja semmi a palesztin emberek kollektív büntetését sem.

Emberek százezreit fenyegeti éhínség, ezért azonnal cselekedni kell, mielőtt túl késő lesz – hívta fel a figyelmet az ENSZ-főtitkár és felszólította Izraelt az élelmiszersegélyek célba juttatásának útjában álló akadályok felszámolására, a nemzetközi közösséget pedig a világszervezet humanitárius erőfeszítéseinek támogatására.

Ursula von der Leyen elfogadhatatlannak nevezte, hogy Gázát éhínség fenyegeti.

Kijelentette: létfontosságú, hogy azonnal megállapodás szülessen a tűzszünetről, mely a túszok kiszabadításához vezethet, és humanitárius segélyt juttathat a gázai lakosságnak.

12:35

A húszi támadások miatt kirúgják az eilati kikötő dokkmunkásait

Az izraeli Eilat kikötőjében dolgozók felét is elbocsáthatják, miután a húszik támadásai a Vörös-tenger térségében jelentős pénzügyi károkat okoztak a kikötő számár – közölte Izrael egyik legnagyobb munkásszervezete szerdán.

A Vörös-tenger északi csücskén található Eilat volt az egyik első kikötő, mely megérezte a húszi támadások hatását a hajóforgalmon. A Histadrut munkásszervezet szerint a kikötő vezetése a 120 dolgozó felének elbocsátását közölte, ezért a dokkmunkások demonstrációt szerveztek szerdára.

11:09

A gázai tengerpart nagyon értékes ingatlan Trump veje szerint

A gázai tengerpartba rejlő ingatlanfejlesztési lehetőségeket méltatta Jared Kushner, aki szerint Izraelnek el kellene távolítania a civil lakosságot a területről, amíg megtisztítják az övezetet. 

Donald Trump lányának, Ivankának a férje minderről egy március 8-án adott interjúban beszélt a Harvard Egyetemen. Kushner pályafutását ingatlanfejlesztőként kezdte, de a Trump-adminisztrációban vezető külpolitikai tanácsadóként is szolgált, ahol többek között a közel-keleti béke elérése volt a feladata.Kushner igyekezett olyan megállapodásokat tető alá hozni, mely normalizálta volna Izrael és az öböl-menti országok kapcsolatait, ám a terv kitikusai szerint az egyáltalán nem számolt a palesztinokkal. A mostani megszólalása 

abba is betekintést nyújt, hogy Trump megválasztása hogyan alakítaná az Egyesült Államok Közel-Kelet politikáját.

 

Gázai övezet Jordánia izraeli háború éhínség segélycsomag
Kapcsolódó cikkek