Közélet

Az izraeli háború 159. napja – Izrael fegyverként használja az éhezést Borrell szerint

Az uniós diplomata szerint a Gázát sújtó humanitárius válság emberi tevékenység eredménye, nem természeti katasztrófa.

Ember okozta katasztrófának nevezte kedden Josep Borrell, hogy nem jut elegendő segély a Gázai övezetbe, sőt azt is elmondta New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy az éhezést fegyverként használja Izrael.

A Palestinian child sits next to a plate before an "iftar" meal, the breaking of fast, on the second day of the Muslim holy fasting month of Ramadan, at a shelter for displaced people in Rafah in the southern Gaza Strip on March 12, 2024, amid ongoing battles between Israel and the militant group Hamas. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
Fotó: AFP

Az külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a humanitárius válság Gázában nem természeti katasztrófa, nem árvíz vagy földrengés, hanem emberi tevékenység eredménye. A diplomata 

nem először kritizálta azt, ahogyan Izrael a Hamász elleni harcát vívja, melynek keretében több mint 31 ezer palesztin vesztette életét, 

a palesztin hatóságok szerint főként nők és gyerekek.

A háború miatt Gázába a szokásosnál jóval kevesebb segély jut be, mint korábban, így egyre több ország próbálkozik a levegőből küldeni segélyeket, de tervben van az is, hogy tengeri úton érkezzen élelmiszer vagy gyógyszer az övezetbe. Borrell felhívta a figyelmet arra is, hogy ezekről a megoldásokról azért van szó, mert a közúti szállítást mesterségesen akadályozzák.

A politikus szerint az éhezést fegyverként használják Gázában, amit ugyanúgy el kell ítélni, mint ami Ukrajnában történik – írja a The Guardian.

Szerdára virradóra több palesztin is meghalt a Ciszjordániában elharapózó erőszakban. Az izraeli rendőrség szerint egy palesztin késsel megsebesített két embert egy Jeruzsálemhez közeli ellenőrző ponton mielőtt lelőtték, míg a Wafa palesztin hírügynökség szerint egy razziában két fő vesztette életét a területen.

 

 

19:49

Több pénzhez jut az izraeli hadsereg, elfogadták a költségvetés háborús módosítását

Az izraeli parlament, a kneszet jóváhagyta a 2024-es költségvetés háborús módosítását szerdán. Hatvankét szavazattal ötvenöt ellenében az izraeli kormánykoalíciót támogató törvényhozók kétnapos vita után fogadták el a módosítást, és azzal a koalíciót vezető Likud párt szerint létrejött „egy olyan költségvetés, amely garantálja a háború folytatását a teljes győzelemig, előnyös Izrael polgárainak és az államgazdaságnak”.

Az új költségvetés több tízmilliárd sékellel (több ezermilliárd forinttal) megnövelte az állami kiadásokat annak érdekében, hogy finanszírozzák az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen a Gázai övezetben október óta tartó hadműveleteket. Az új előirányzat szerint 2024-ben 584,1 milliárd sékellel (több mint 58 ezermilliárd forinttal) gazdálkodhat a kormány, s ez több mint hetvenmilliárd sékellel (közel 7 ezermilliárd forinttal) több a 2023 májusában jóváhagyott, eredeti összegnél.

17:55

Úgy tűnik, Izrael már nem tolerálja az UNRWA-t

Találat érte az ENSZ palesztin menekültekért felelős szervezetének a (UNRWA) raktárát. A támadásban több segélyszállítmány és ott tartózkodó személy is megsérült. Az izraeli hadsereg (IDF) egyelőre nem kommentálta a palesztin szervezet közlését.

„Megerősíthetjük, hogy UNRWA egyik Rafahban lévő raktárát és elosztóközpontját találat érte. Sokan megsérültek” – nyilatkozta Juliette Touma, a szervezet egyik szóvivője. A Times of Israel arról tudósított, hogy a Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium állítása szerint

a raktár bombázásában négy személy halt meg, ezt az IDF még nem erősítette meg.

Az IDF Rafahban elért eredményei nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy Izrael győzelmet arasson a Hamász felett – mondta Benjamín Netanjáhú izraeli miniszterelnök holland kollégájának, Mark Rutténak a jeruzsálemi találkozásuk alkalmával. Netanjáhú azt is mondta, hogy le fogják váltani az UNRWA-t, és köszönetet mondott Rutténak, hogy felfüggesztette a szervezetnek nyújtott segélyszállítást, ugyanis nemrég terrorizmusban való részvétellel vádolták meg az UNRWA-t. 

ENSZ Biztonsági Tanács Gázai övezet izraeli háború Josep Borrell
Kapcsolódó cikkek