Közélet

Az orosz-ukrán háború 740. napja – Még hétfőn is találtak holttesteket a szombati dróncsapások után

Szombaton az oroszok drónokkal támadtak Odesszára, a támadásban legalább 14 ember meghalt. Az áldozatok között öt gyerek is van, a legfiatalabb egy négy hónapos csecsemő. Volodimir Zelenszkij szerint az ilyen tragédiák miatt van szükség még több nyugati fegyverre.

Tizenkettőre emelkedett a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosra mért orosz dróncsapás halálos áldozatainak száma – közölték vasárnap a helyi hatóságók. Szombaton egy pilóta nélküli harci eszköz egy többemeletes lakótömbbe csapódott. Aznap még négy, vasárnap délutánra már tíz halottról lehetett tudni.

Még hétfőn is találtak holtesteket a szombati dróncsapások után.
Fotó: AFP

Oleh Kiper, Odessza megye állami közigazgatásának vezetője közölte, hogy a mentőegységek befejezték a törmelékek átkutatását.

Kiper beszámolója szerint 

öt gyermek van a halálos áldozatok között, a legfiatalabb egy négy hónapos csecsemő. Vasárnap egy anya és nyolc hónapos csecsemője holttestét is kiemelték a romok alól.

Vasárnap gyásznapot hirdettek Odesszában.

Ihor Klimenko belügyminiszter Telegram-oldalán közölte, hogy tizenhatan sebesültek meg Kurahove településen lévő egyik lakóházban, amelyet orosz bombatalálat ért. A sebesültek közül ketten gyerekek, több tucat lakásban károk keletkeztek.

Ukrajna elveszítheti az energiaháborút az oroszokkal szemben

A legnagyobb ukrán magánkézben lévő áramtermelő vezetője szerint az amerikai támogatás késedelme gyengíti Kijev képességét, hogy ellenálljon az áramellátás elleni támadásoknak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a történteket követően ismételten az ország légvédelmének erősítését kérte nyugati szövetségeseitől.

Az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok, valamint a népünk védelmére szolgáló légvédelmi eszközök átadásának késlekedése sajnos ilyen veszteségekkel jár. Ukrajna sosem kért többet, mint ami az életek megmentéséhez szükséges

– írta az ukrán államfő.

Felfoghatatlan, hogy emberek halnak meg, miközben partnereink olyan politikai játszmákban és vitákban merülnek el, amelyek gyengítik védelmi képességeinket

– tette hozzá.

Zelenszkij még szombaton arról számolt be, hogy a lakóépületbe egy iráni gyártmányú Sahíd drón csapódott be, olyan, amelyekből Oroszország több ezret indított a háború kezdete óta. Mint közölte összesen nyolc drónt észleltek aznap.

 

16:35

Pórul járhat Európa az orosz alumínium elleni szankciókkal

Hiányt idézne elő, ha az Európai Unió az elkövetkező hónapokban betiltja az orosz alumíniumot. A problémát csak részben enyhítené az Európában leállított kapacitások újraindítása. Az unió a hiányzó mennyiséget Ázsiából pótolhatja, viszont az európai és az amerikai vevők versenye felhajthatja a fém árát.

16:33

Mesterséges intelligenciával aknamentesítené Ukrajnát a Palantir

Az ukrán gazdasági minisztérium és a Palantir Technologies megállapodást írt alá, amely szerint az adatelemző cég mesterséges intelligenciával segít majd aknamentesíteni az országot a következő évtizedben.

A Peter Thiel által alapított cég MI-vel felszerelt szoftverrel fogja segíteni az ukrán kormányt az aknakeresésben. A szoftver azt fogja megmondani, hogy mely területeken érdemes a munkát elkezdeni és folytatni – közölte a cég hétfőn.

16:31

Máris Svédországban gyakorlatozik a NATO

Hadgyakorlatot kezdett az újonnan kibővített északi területének védelmére a NATO, melyben 13 nemzet több mint húszezer katonája vesz részt. A Finnország, Norvégia és Svédország északi régióiban rendezett gyakorlat két hétig tart.

A Nordic Response 2024 nevet viselő gyakorlatban – melyet a már régóta NATO-tag Norvégia vezet – több mint négyezer katona vesz részt a katonailag sokáig semleges Finnországból, amely tavaly csatlakozott az észak-atlanti szövetséghez. A finn védelmi minisztérium közleményben jelentette be, hogy az ország első alkalommal vesz részt NATO-tagállamként a szövetség régióinak kollektív védelmét szolgáló gyakorlaton.

 

14:16

Lehallgatási botrány: az orosz külügyminisztérium beidézte a német nagykövetet

Alexander Lambsdorff moszkvai német nagykövet megérkezett az orosz külügyminisztériumba – jelentette a TASSZ orosz hírügynökség tudósítója. Amint azt egy forrás az orosz hírügynökségnek korábban elmondta, a diplomatát a Krími híd elleni támadásokról szóló, német tisztek közti beszélgetés miatt idézték be. A német diplomata anélkül lépett be a külügyminisztériumba, hogy válaszolt volna az újságírók kérdéseire.

Mint arról korábban beszámoltunk, Margarita Szimonján, az orosz RT televízió főszerkesztője pénteken tette közzé négy német főtiszt nevét és félórás bizalmas beszélgetésük átiratát. A dokumentum szerint február közepén a magas rangú német tisztek annak a hídnak a felrobbantásáról tárgyaltak, amely a Krím félszigetet köti össze Oroszországgal.

 

dróncsapás ukrajna háború Odessza
Kapcsolódó cikkek