Közélet

Az orosz-ukrán háború 743. napja – Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint idén átveszik a kezdeményezést

Az ukrán célok között szerepel a frontvonal stabilizálása, a helyreállításra szoruló egységek átcsoportosítása és kiképzése, csapásmérő csoport kialakítása, valamint ellentámadások végrehajtása.

Alekszandr Pavljuk, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka kijelentette, hogy Ukrajna stabilizálja a frontvonalat, és megkezdi a felkészülést az ellentámadásokra, hogy megragadja a kezdeményezést. Sőt, bejelentette Ukrajna tervét, hogy még idén ellentámadásokat indít. 

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Kupyansk
Fotó: Anadolu via AFP

A célok között szerepel a frontvonal stabilizálása, a helyreállításra szoruló egységek átcsoportosítása és kiképzése, csapásmérő csoport kialakítása, valamint ellentámadások végrehajtása. 

Az altábornagy elmondása szerint a harctéren nehéz, de ellenőrizhető a helyzet, Oroszország igyekszik minél több ukrán területet elfoglalni, és ezt meg akarja tenni a márciusban tartandó oroszországi elnökválasztás előtt, így „mindent, ami lehetséges és lehetetlen” támadnak.

Pavljuk megjegyezte, hogy meglátása szerint az oroszok a frontra dobják az éppen mozgósított embereket – minden előkészület nélkül. Csak egy rövid eligazítást kapnak, és csatába vetik őket. Mindezt azért, hogy náluk maradjon a kezdeményezés – vélte a parancsnok.

Az Institute for the Study of War (ISW) szakértői is úgy vélik, hogy hadműveleti szempontból Ukrajnának el kellene ragadnia a kezdeményezést az orosz megszállóktól, de a nyugati segítségnyújtás késedelme hátráltatja a védelmi erők erőfeszítéseit.

„Oroszország képes lesz meghatározni az ukrajnai katonai műveletek helyét, idejét, léptékét és követelményeit mindaddig, amíg fenntartja a kezdeményezést az egész hadműveleti területen. Ez lehetővé teheti, hogy az Orosz Föderáció arra kényszerítse Ukrajnát, hogy anyagokat és munkaerőt költsön reaktív védekezésre és hadműveletekre, megfosztva a lehetőségtől, hogy felhalmozza a jövőbeli ellentámadásokhoz szükséges anyagokat” – áll a jelentésben.

Az ISW ugyanakkor továbbra is úgy ítéli meg, hogy ostobaság lenne, ha Ukrajna a szükségesnél hosszabb ideig átengedné a kezdeményezés előnyeit Oroszországnak, ám ismét leszögezi, hogy a lőszer- és létszámhiány, illetve a jövőbeli segítségnyújtással kapcsolatos bizonytalanság valószínűleg korlátozza az ukrán hadműveleti tervezést.
 

 

20:37

Ukrajna – tárgyalásokat, de milyeneket?

Ukrajna: a bizonytalanság közepette azért nő a tárgyalásos megoldás esélye. Amit alátámaszt a katonai megoldás Kijev szempontjából mindinkább kiütköző kilátástalansága, kétségek az érkező F-16-os vadászbombázókat illetően, kérdőjelek az ukrán EU-tagság, az oroszországi előrenyomulás kapcsán. 

20:35

Megszavazták: Az ukránokhoz kerülhet a Svájcban ragadt orosz vagyon

A svájci felsőház döntése értelmében egy lépéssel közelebb került a jóvátételhez Ukrajna. Azonban ahhoz, hogy Kijev tényleg hozzájusson a forrásokhoz, nemzetközi jogi alapot is kell találni.

19:53

Nagy a nyomás: ismét a Bundestag elé viszik a Taurus rakéták Ukrajnába szállításának kérdését

Olaf Scholzt kormánya eddig nem állt kötélnek, annak ellenére sem, hogy cirkálórakétákat már a franciák és a britek is adtak az ukránoknak. Az ellenzék ismét a Bundestag elé vinné a kérdést.

19:43

Zaluzsnijt kinevezték Ukrajna nagy-britanniai nagykövetévé

Ukrajna Külügyminisztériuma közölte, hogy a Volodimir Zelenszkij által nemrég leváltott Zaluzsnijt kinevezték Ukrajna egyesült királyságbeli nagykövetének.

16:49

Határmenti várost bombáztak az oroszok

Szumi városát támadta légi- és rakétacsapásokkal az orosz hadsereg csütörtökön a nap folyamán, amely a polgári infrastruktúrában is komoly károkat okozott ukrán sajtójelentések szerint. Az embereknek nem volt idejük, hogy fedezékbe húzódjanak, annyira gyorsan érkezett a légi csapás.

13:13

Az Európai Parlament egy évvel meghosszabbítaná az ukrán gabona vámmentes behozatalát

A gazdatüntetések ellenére az Európai Parlament (EP) illetékes bizottsága úgy döntött, hogy az Ukrajnából és Moldovából érkező importra kivetett vámokat újabb egy évre felfüggesztik. A javaslatról a jövő héten szavaz az EP.

11:47

A litvánok kiszámolták Oroszország meddig képes folytatni a háborút

Még 2 évet jósol a litván hírszerzés Oroszországnak az ukrajnai háborúban. Egy jelentésük szerint a magas olajáraknak és a nyugati szankciók megkerülésének köszönhetően Moszkvának még két évre elég katonai erőforrása van. Azt is megfejtették, hogy az orosz hadsereg fejlődőképes, tanul a hibáiból és képes megújulni, ha úgy hozza a szükség.

11:46

Kiderült, hogy Kína miért nem engedi el Oroszország kezét

Kína és Oroszország új modellt alkotott a nagy országok közötti kapcsolatokban, amely teljesen eltér az elavult hidegháborús megközelítéstől – mondta csütörtökön Vang Ji kínai külügyminiszter.

11:45

Ukrajnáról és Gázáról tárgyal a brit és a német külügyminiszter

A lehallgatási botrány után Németországba utazott a brit külügyminiszter, hogy német kollégájával tárgyaljon Ukrajnáról és Gázáról. David Cameron azt szorgalmazza, hogy Berlin küldjön Taurus rakétákat Ukrajnának, ám ezt Olaf Scholz elutasítja.

11:42

Cseh-szlovák szakadás az ukrán háború miatt

A jelenlegi helyzetben a cseh fél nem tartja alkalmasnak helyzetet a korábban betervezett cseh–szlovák kormányközi konzultációk megtartására – közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök. Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint, ez azért történik, mert a cseh kormány érdekelt az ukrán háború fenntartásában, Szlovákia viszont nem támogatja azt.

orosz ukrán háború frontvonal Alekszandr Pavljuk ellentámadás
Kapcsolódó cikkek