Közélet

Az orosz-ukrán háború 755. napja – Navalnij gyilkosait szankcionálja az EU

Az Európai Unió megegyezett a Navalnij meggyilkolásáért felelősök szankcionálásában.

Az Külügyek Tanácsa megegyezett a február közepén elhuny orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij meggyilkolásáért felelősök szankcionálásában – jelentette be az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn. 

Fotó: AFP

Josep Borrell, a tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta:

a szankciók 30 emberre és entitásra vonatkoznak majd az emberi jogok megsértése esetén alkalmazott szankciórendszer keretében. 

A főképviselő beszélt arról is, hogy a külügyek tanácsa megvizsgálta az uniós bankokban tartott, majd a 2022. február 24-én kezdődött ukrajnai háború okán befagyasztott orosz profitja felhasználásának lehetőségeit. A tagállamok többsége egyetértett abban, hogy a nyereséget Ukrajna megsegítésére fordítsák – tájékoztatott. 

Az ellenzéki politikus a börtönben halt meg, a hivatalos kommunikáció szerint Navalnij február 16-án sétálás után lett rosszul, a kiérkező orvosok nem tudták megmenteni, már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Alekszej Navalnij közéleti pályafutását 2000-ben, 24 évesen kezdte. Az évek során több korrupcióellenes és ellenzéki mozgalomnak aktív részese volt. Először 2013-ban próbálták börtönbe zárni, de akkor még megúszta a büntetést. 

Navalnij 2020. augusztus 20-án Tomszkból Moszkvába repült, de útközben váratlanul rosszul lett, állapota a gépen hirtelen sokat romlott, a nyilvánosságra került felvételek szerint a körülötte lévők hangosan sírtak. Később kómába esett, lélegeztetőgépre is kellett kötni. Bár az orosz orvosok ezt végig tagadták, később

németországi kezelőorvosai megállapították, hogy novicsokkal megmérgezték.

Berlini kezelése után Alakszej Navalnij visszatért Oroszországba, a büntetőcellába zárt politikus csak hajnalban tehetett néhány lépést a betonfal övezte rendkívül szűk börtönudvaron. Navalnijt több mint 30 évi börtönbüntetésre ítélték az orosz hatóságok.

Navalnij szelleme is rávetül az orosz elnökválasztásra – videó

A Délben Putyin ellen akció keretében sokan adnak hangot elégedetlenségüknek. A tiltakozók az év elején elhunyt Alekszej Navalnij néhai ellenzéki vezetőnek is emléket állítanak. Vlagyimir Putyin minden bizonnyal fölényesen nyeri az elnökválasztást. Vlagyimir Putyin új mandátumot szerzett vasárnap.

 

 

18:22

Orosz hírszerzés: Franciaország kétezer katonát készül Ukrajnába küldeni

Az orosz kémfőnök, Szergej Nariskin beszélt arról, hogy Párizs már nyílt támadásra készül Oroszország ellen. Szerinte Emmanuel Macron a fenyegetéseit nem csak úgy, a levegőbe mondta, és már készítik fel azt a kétezer katonát, akiket Ukrajnába vezényelhetnek. Nariskin azt üzeni, hogy legutóbb még kardokkal érkezett francia sereg Oroszország ellen, és ők sem jártak túl jól.

17:11

Az amerikai védelmi miniszter fogadkozik, hogy az USA folytatja Ukrajna pénzügyi támogatását

Az Amerikai Egyesült Államok folytatja Ukrajna pénzügyi támogatását, annak ellenére, hogy a kongresszusban egyelőre elakadt a javaslat a kijevi kormánynak küldendő újabb támogatásról – jelentette ki kedden Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a délnyugat-németországi Ramstein amerikai légi támaszponton tett látogatásán – írta meg az AP News.

17:09

Egyre beljebb nyomul az orosz hadsereg Ukrajnában

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Orlovka falut és a térségen belül Avdiivka irányába is egyre beljebb jutnak, számolt be az orosz védelmi minisztérium.

12:34

Az orosz-ukrán békéről egyeztetne Hszi Csin-ping kínai elnök Emmanuel Macronnal

Hszi Csin-ping májusban találkozik Emmanuel Macronnal. A francia és a kínai elnököknek lesz miről egyeztetni: egyrészt az orosz-ukrán háború békefolyamatáról, másrészt pedig a feszült kapcsolatok enyhítéséről.

10:37

Amerikai szuperdrón hajtott végre kényszerleszállást Lengyelországban

Az amerikai légierő MQ9 Reaper típusú drónja kényszerleszállást hajtott végre Lengyelországban, miután elvesztette a kapcsolatot a földi irányítóállomással – számolt be róla a lengyel fegyveres erők főparancsnokságának keddi közleménye alapján a TASZSZ orosz hírügynökség.

 

10:35

Tragédia a Tiszán: újabb háború elől menekülő fiatal fulladt vízbe – videó

Újabb holttestet emeltek ki a Tiszából a kárpátaljai határőrök. Feltételezések szerint a férfi a katonai mozgósítás elől szeretett volna külföldre menekülni, de vízbe fulladt. A háború kezdete óta 22-en lelték halálukat a folyóban.

Alekszej Navalnij Oroszország EU
Kapcsolódó cikkek