Több ezren jelentek meg vasárnap, az elnökválasztás utolsó napján Oroszország-szerte a szavazóhelyiségekben, hogy részt vegyenek a Kreml-ellenes ellenzék szerint békés, azonban szimbolikus politikai tiltakozáson Vlagyimir Putyin elnök újraválasztása ellen. A „Délben Putyin ellen” elnevezésű akció keretében az elnök újraválasztását ellenző oroszok délben elmentek a helyi szavazóhelyiségbe, hogy tiltakozásuk jeléül vagy szándékosan elrontsák szavazólapjukat, vagy a Putyin ellen induló három jelölt egyikére szavazzanak – számolt be róla a Reuters.

Alekszej Navalnij orosz választás
Alekszej Navalnij szimpatizánsai hangot adnak elégedetlenségüknek az elnökválasztás idején is.
Fotó: AFP

A tiltakozásokkal egyúttal a februárban egy sarkvidéki börtönben gyanús körülmények között elhunyt ellenzéki vezetőnek, Alekszej Navalnijnak is emléket állítanak. Emiatt jó néhányan a néhai politikai aktivista nevét fogják a szavazólapra írni. Navalnij szövetségesei a YouTube-on videókat tettek közzé arról, hogy délben Oroszország különböző szavazóhelyiségeinél sorban álltak az emberek, akik szerintük békésen tiltakoztak. Az ellenzéki vezető halála előtt az ügyvédei által közvetített, a közösségi médián közzétett üzenetében támogatta a „Délben Putyin ellen” akció tervét, sőt, a Novaja Gazeta című lap szerint Navalnij politikai végrendeletének nevezte a tervezett megmozdulást.

Nagyon kevés a remény, de ha tehetsz valamit, bármi ilyesmit, akkor meg kell tenned. A demokráciából már semmi sem maradt

– nyilatkozta az egyik ilyen videóban név és arc nélkül egy fiatal nő. Egy társa úgy nyilatkozott, hogy a Putyin ellen induló három jelölt közül a legkevésbé kétes jelöltre szavazott.

A Navalnij melletti kiállás sem mentes az incidensektől a választások idején. Még szerdán kalapáccsal támadtak Leonyid Volkovra, Navalnij emberére Litvániában. Volkovot a háza előtt támadták meg. Valaki betörte kocsijának ablakát, majd könnygázt fújt a szemébe, ezután a kalapáccsal kezdte ütlegelni Leonyidot.

Molotov-koktélokkal zavarták meg az orosz választást Moldovában

A Moldova fővárosában, Chisinauban lévő orosz nagykövetségnél sem zajlik békésen a szavazás. Egy férfi két Molotov-koktélt is bevetett a támadásnál. Az elkövetőt a helyi rendőrség őrizetbe vette.

A Putyin-ellenes megmozdulások ellenére az orosz elnök arra készül, hogy megszilárdítsa hatalmát. A demonstrálók Oroszország 114 millió választópolgárának kis töredékét képviselik, így a regnáló vezető minden előrejelzés szerint elsöprő győzelmet szerez majd. A közvélemény-kutatások szerint támogatottsága 80 százalék fölött van.

A Kreml Navalnij politikai szövetségeseit – akiknek többsége Oroszországon kívül él – veszélyes szélsőségeseknek tekinti, akik a nyugati országok nevében destabilizálni akarják az országot.