Közélet

Ismét vádat emeltek az orosz hatóságok Navalnij ellen

Az orosz ellenzéki politikus akár 35 évet is kaphat a legújabb ügyben, miközben egészségi állapota gyorsan romlik. Egy másik ellenzéki aktivistát hétfőn 25 év börtönbüntetésre ítéltek, sokak szerint koncepciós eljárásban.

A jövő héten újabb vádakkal kell szembenéznie a bebörtönzött orosz ellenzéki politikusnak, Alekszej Navalnijnak, akit ezúttal szélsőséges tevékenységgel vádolnak – közölte a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) igazgatója, Ivan Zsdanov a Telegram-csatornáján szombaton. A legújabb ügyben a tárgyalás április 26-án kezdődik.

Alexei Navalny, government oppositor, gives an speech during a demonstration for the release of the arrested activists during the summer riots in Moscow, on September 29, 2019.
Fotó: Celestino Arce / Getty Images

A hírt Twitter-oldalán Leonyid Volkov orosz ellenzéki aktivista is megerősítette, hozzátéve, hogy 

az ügyben 2011-es alapításáig visszamenőleg vádolják szélsőséges tevékenységgel a korrupcióellenes szervezetet. Ha a bíróság kimondja az FBK bűnösségét, Navalnijt összesen akár 35 évre is a rácsok mögé küldhetik.

Az orosz hatóságok szerint az FBK összefüggésbe hozható a pár hete történt szentpétervári robbantással, amelyben 32-en megsérültek, és meghalt Vladlen Tatarszkij orosz haditudósító és háborúpárti blogger. Az ügyben eljáró orosz Nyomozó Bizottság és Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság közlése szerint a támadást az ukrán különleges szolgálatok az FBK-val együttműködő ügynökök bevonásával tervelték ki. A gyanúsított 26 éves nő a hatósági tájékoztatás szerint az FBK támogatója, és ellenzéki nézeteket vall.

Az FBK-t megalapító Navalnijt két éve tartóztatták le a moszkvai repülőtéren, amikor hazatért Németországból, ahol kórházban ápolták, miután Oroszországban megmérgezték. 

Eleinte a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megszegésével vádolták, amiért tizenegy és fél év börtönbüntetést kapott. A jelenlegi felállás szerint büntetése 2032-ig szól.

Navalnij szóvivője múlt héten a Twitteren arról írt, hogy az ellenzéki politikus rejtélyes betegséggel küzd, így alig két hét alatt nyolc kilót fogyott. Börtönbüntetése alatt már korábban is gyötörte betegség, az antibiotikumos kezelés miatt ekkor is sokat fogyott.

A korrupcióellenes aktivista egészségügyi állapota miatt a múlt pénteken az Európa Tanács is mélységes aggodalmát fejezte ki. A 46 tagot számláló strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet közleményében a megfelelő orvosi ellátás haladéktalan biztosítására szólította fel az orosz hatóságokat.

Csütörtökön az Európai Parlament határozatot fogadott el, melyben Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikus és Alekszej Navalnij azonnali feltétel nélküli szabadon bocsátására szólított fel. A nyilatkozatban 

politikai indíttatásúnak nevezték a két politikus ellen meghozott ítéleteket, és ugyancsak felhívták a figyelmet a két elítélt gyorsan romló egészségi állapotára.

 

Vlagyimir Kara-Murza Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) Alekszej Navalnij koncepciós per
Kapcsolódó cikkek