Az indiai ellenzék csütörtökön közölte, hogy mivel Narendra Modi kormánya befagyasztotta a bankszámláit, így nem tud érdemben kampányolni az áprilisban kezdődő választások előtt.

A vezető ellenzéki párt, a Kongresszus Párt élén álló 53 éves Rahul Gandhi csütörtökön kijelentette, hogy nincsen pénzük a kampányra, a jelöltek támogatására, és nagyon rosszul áll a szénájuk a választási harcban.

India Opposition
Fotó: AFP

A párt bankszámláinak befagyasztását még február közepén jelentette be a Kongresszus Párt, amikor az adóhivatal késedelmes adóbevallásokra hivatkozva lépett.

A párt közölte, hogy az adóhivatal 5,1 milliárd rúpiát (9,1 milliárd forint) követel tőlük a 2018-2019-es pénzügyi évre vonatkozó adóbevallásokról folyó vizsgálat keretében. A Kongresszus Párt szerint a szankciók politikai célokat szolgálnak, 

így akarják megakadályozni, hogy az ellenzéki párt Narendra Modi Bháratíja Dzsanatá Pártjának (BJP) kihívója lehessen.

Újdelhiben tartott sajtótájékoztatóján Gandhi közölte, hogy a múlt héten egy másik felszólítást is kaptak az adóhivataltól az 1995-96-os évre vonatkozóan. Hozzátette, hogy még kommunikációs anyagok kinyomtatására sincsen pénzük.

A sajtótájékoztatón tőle szokatlan módon a párt korábbi vezetője, a a 77 éves Sonja Gandhi, Rahul anyja is megjelent a sajtótájékoztatón, és kijelentette, hogy az adóügyi büntetések a párt megbénítására irányuló rendszeres erőfeszítések részei.

A Kongresszus Párt egykor India vezető politikai ereje volt, ám 2014-ben és 2019-ben is vereséget szenvedett a BJP-vel szemben. A párt a következő választásokon pártszövetség keretében indul.

A demokrácia védelmére hivatott intézményeket, köztük a választási bizottságot Rahul Gandhi azzal vádolta, hogy nem foglalnak állást az ügyben.

Ma nincsen demokrácia Indiában

– jelentette ki az ellenzéki vezető. A párt elnöke, Mallikarjun Kharge pedig elmondta, hogy a pénzhiány tehetetlenné tette pártját, és a játékszabályok nem egyenlőek.

Alegjelentősebb indiai pénzügyi felügyelet a bankszámlák befagyasztása mellett öt állam Kongresszus Párti főminisztere, illetve családjaik ellen is vizsgálatot indított.

Dzsagat Prakas Nadda, a BJP elnöke kijelentette: a Kongresszus Párt azért vádolja az indiai demokráciát és intézményeket, mert attól tart, hogy történelmi vereséget szenved a választásokon.

A világ legnépesebb országában a választásokat hét részletben tartják, így a különböző államokban különböző időpontokban voksolnak. A szavazás április 19-én indul, az eredményt a tervek szerint június 4-én jelentik be.

Ugyancsak csütörtökön az indiai hatóságok őrizetbe vették Delhi főminiszterét is korrupciós vádakkal. Arvind Kedzsrival ugyan nem a Kongresszus Párt színeiben politizál, de nem is a BJP, hanem a 2012-ben alapított Aam Aadmi Párt (AAP) vezetője.