Közélet

Befutott az első tengeri segélyszállítmány Gázába

Egy amerikai segélyszervezet kétszáz tonna élelmiszert juttatott Gázába tengeri úton. Ez az első humanitárius segély, amelyik a vízen jutott el az övezetbe. Izrael még egy ciprusi kikötőben átnézte a rakományt.

Beérkezett, és már ki is rakodták az első tengeri humanitárius segélyszállítmányt Gázában. A missziót az amerikai jótékonysági szervezet, a World Central Kitchen és az Egyesült Arab Emírségek szervezte.

Befutott az első tengeri segélyszállítmány Gázába – 200 tonna élelmiszerrel a fedélzetén.
Fotó: AFP

A szállítmány 200 tonna élelmiszert tartalmazott, amellyel az egyre jobban terjedő éhezést akarják megállítani a Gázai övezetben – írja a BBC. A tengeren ez az első segélyszállítmány, amelyik eljutott Gázába. A nemzetközi közösség azzal vádolja Izraelt, hogy megakadályozza, hogy a leggyorsabb útvonalon juthassanak be a segélyek a területre, így eddig a rafahi határátkelőn kamionok hordák az ellátmányt. Az izraeliek tagadják a vádakat. Tel-Aviv szerint a tengeri szállítás eddigi elmaradásáért a segélyszervezetek logisztikai hibái a felelősek.

Az ENSZ jelentései szerint Gázában égető szükség van minden segélyre, mivel az izraeli hadjárat az övezet nagy részét elpusztította. A területen éhínség van, a katonai akciók mellett ebbe is rengetegen halnak bele. A Hamász szerint már több mint 31 ezer ember halt meg Gázában.

A szombaton Gázába ért tengeri szállítmány olyan élelmiszereket tartalmaz, mint bab, sárgarépa, tonhalkonzerv, csicseriborsó, kukoricakonzerv, párolt rizs, liszt, olaj, só és datolya. A rakományt az izraeli tisztviselők átnézték még egy ciprusi kikötőben.

Ha a tengeri szállítás zökkenőmentesen teljesül, a jövőben ez lehet a humanitárius segélyek fő útvonala az eddigi szárazföldi és légi megoldások helyett.

A World Cantral Kitchen (WCK) azt írta, hogy

minden rakományt kirakodtak, most a szétosztás előkészítése zajlik.

A tengeri szállítás kifejezetten nehezen ment, mivel Gázának nincs működő kikötője. A WCK egy rögtönzött mólót épített a parton, ahol a spanyol Open Arms jótékonysági hajó ki tudott kötni.

Az élelmiszert a hírek szerint 12 teherautóba pakolták, és hamarosan elindulnak a rászorulókhoz. Itt még történhetnek problémák, mivel korábban az éhező tömeg több segélyszállító teherautót is megtámadott már. Az izraeli hadsereg közölte, hogy katonákat vezényelnek ki, akik biztosítják majd a kamionokat.

Megérkezett a Gázai övezetbe az első nagy segélyhajó

Nemzetközi összefogás keretében érkezett kétszáz tonna élelmiszer tengeri úton az ostromlott enklávéba. A Gázai övezet kétmillió lakosából sokakat az éhínség fenyeget.

 

 

gáza Izrael segélyszállítmány
Kapcsolódó cikkek