A Gázai övezetben az izraeli háború miatt egyre súlyosabbá váló humanitárius válság enyhítésére tett új erőfeszítések részeként megérkezett az ostromlott enklávé középső részére az első nagy, élelmiszersegélyt szállító hajó – adta hírül a CNN. A spanyol Open Arms jótékonysági szervezet által üzemeltetett hajó összesen 200 tonna élelmiszersegélyt vitt a térségbe, amelyet sok kisebb hajóra pakoltak át, és így juttatták el Gázaváros Sejk Ajlen városrészének partjaihoz.

First aid ship reaches Gaza shores
segélyhajó, Gázai övezet, izraeli háború
Az Open Arms által üzemeltetett hajó félmillió adag élelmiszert juttatott a Gázai övezetbe.
Fotó: Ali Jadallah / AFP

A World Central Kitchen (WCK) nonprofit szervezet által szervezett akció keretében 500 ezer adag élelmiszert juttattak az ostromlott térségbe, ami különösen annak ismeretében nagy segítség, hogy az enklávé 2 millió lakosából több százezren az éhínség szélén állnak.

Az izraeli háború október 7-i kezdete óta ez az első segélyszállítmány, amelyet Gáza a tengeren keresztül kapott, és az akció része annak a nemzetközi összefogásnak, amely az ostromlott területre irányuló humanitárius segélyezést akarja megerősíteni. Több ország nemrég légi úton juttatott segélyt Gázába, és most egy tengeri folyosó elindításától remélik, hogy több hajó szállíthat majd élelmiszert és ellátmányt a területre.

Habár az ENSZ és a segélyszervezetek egyaránt üdvözölték a szállítmány megérkezését, felhívták a figyelmet arra is, hogy a tengeri vagy légi úton érkező segélyek nem helyettesíthetik a szárazföldön érkező segélyeket. Ez utóbbit Izrael a háború kitörése óta korlátozza, megakadályozva, hogy a Hamász terrorszervezet kezébe kerüljenek.

Izrael földön, vízen és levegőben küld segélyt a Gázai övezetbe

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy szárazföldi, tengeri és légi utánpótlási útvonalak megnyitásán dolgoznak, a tengeri szállítmányok elosztásához szükséges dokk még két hónapig épül.