Közélet

Behívják az orosz tartalékosokat

Vlagyimir Putyin rendelete szerint a tartalékosok harckészültségét növelő kiképzésre kerül sor.

Rendeletet adott ki Oroszország, mely szerint behívják a tartalékos katonákat kiképzés céljából – jelent meg az orosz hatósági közlöny weboldalán. A Vlagyimir Putyin orosz elnök által kiadott rendelet a nemzeti gárda és a katasztrófavédelem tartalékosait is mozgósítja, ahogy a szövetségi biztonsági ügynökség embereit is.

Fotó: AFP

A rendelet értelmében a kormányzati és regionális hatóságoknak is részt kell venniük a mozgósításban – írja a Ria Novoszty orosz hírügynökség. A sorkatonaság kitöltése feltétele annak, hogy az orosz állampolgárok hivatásos katonákká váljanak.

A mostani mozgósítást Oroszország azzal indokolta, hogy növelje a tartalékosok harckészültségét, ám évente ismétlődő, tervezett eseményről van szó. 

Ennek ellenére némiképp furcsa, hogy a rendelet pont Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista temetésének napján jelent meg.

A kiképzés maximum két hónapot vesz igénybe, és háromévente kerül rá sor. A tartalékos szolgálat alatt összesen 12 hónapot tölthetnek a résztvevők katonaként, és átlagosan évente kerül sor arra, hogy behívják őket. A rendőri és más karhatalmi erők emberei mentesek a szolgálat alól.

Korábban több szakértő is azt mondta, hogy a március 15–17. közötti oroszországi elnökválasztás előtt nem várható, hogy Moszkva mozgósítást rendelne el.

 

tartalékos háború mozgósítás Oroszország
Kapcsolódó cikkek