Órák vannak hátra Alekszej Navalnij temetéséig, és az elhunyt politikai csapata állítja, továbbra is nehézségekkel kell szembenézniük a búcsúszertartás megszervezésében. Szóvivője, Kira Jarmis elmondta, hogy nem találtak halottaskocsit, amellyel a holttestet a templomba szállíthatták volna. 

Ismeretlenek felhívják a ravatalozókat és megfenyegetik őket, hogy ne vegyék át Alekszej holttestét

– mondta Jarmis.

Rally in support of political prisoners in central MoscowMOSCOW, RUSSIA - SEPTEMBER 29 : Russian opposition leader Alexei Navalny attends a rally in support of political prisoners in Prospekt Sakharova Street in Moscow, Russia on September 29, 2019. (Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A BBC cikke szerint a temetésre a tervek szerint pénteken kerül sor Maryinóban, Moszkva külvárosában. Szerdán a csapat bejelentette, hogy megemlékezést tartanak a Szűzanya templomban, a temetés a Boriszovszkij-temetőben lesz. A temetési szertartást Navalnij YouTube-csatornáján online is közvetítik majd. 

Az ellenzéki politikus a börtönben halt meg, a hivatalos kommunikáció szerint Navalnij február 16-án sétálás után lett rosszul, a kiérkező orvosok nem tudták megmenteni, már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Alekszej Navalnij közéleti pályafutását 2000-ben, 24 évesen kezdte. Az évek során több korrupcióellenes és ellenzéki mozgalomnak aktív részese volt. Először 2013-ban próbálták börtönbe zárni, de akkor még megúszta a büntetést. Nemzetközi ismertségre akkor tett szert, amikor el akart indulni Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen a 2018-as elnökválasztáson.

Navalnij 2020. augusztus 20-án Tomszkból Moszkvába repült, de útközben váratlanul rosszul lett, állapota a gépen hirtelen sokat romlott, a nyilvánosságra került felvételek szerint a körülötte lévők hangosan sírtak. Később kómába esett, lélegeztetőgépre is kellett kötni. Bár az orosz orvosok ezt végig tagadták, később

németországi kezelőorvosai megállapították, hogy novicsokkal megmérgezték.

Berlini kezelése után Alakszej Navalnij visszatért Oroszországba, a büntetőcellába zárt politikus csak hajnalban tehetett néhány lépést a betonfal övezte rendkívül szűk börtönudvaron. Navalnijt több mint 30 évi börtönbüntetésre ítélték az orosz hatóságok.