Közélet

Borell szerint, hamarosan tűzszünet lesz Gázában

Reménykeltő nyilatokzatot tett Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője csütörtökön az izraeli háború várható alakulásával kapcsolatban.

Hamarosan tűzszünet köthető Izrael és a Hamász között a folyamatban lévő gázai konfliktus megállítása érdekében – közölte Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője csütörtökön, a spanyol RNE közszolgálati rádiónak.

Josep Borrell the High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy and Vice President of the European Commission attends the Special EU Summit. The European Council Summit is the EU leaders meeting at the headquarters of the European Union. Josep Borrell makes a statement upon his arrival and responds to questions from journalists of international media and press. The 27 EU leaders and heads of states had on their agenda to discuss the 2021-2027 budgetary plan and the financial of a 50 billion Euro support package for Ukraine in addition to military, political, economic, diplomatic and humanitarian aid. EU reached a deal on the 50 bln euro aid after Hungary's block was lifted. EUCO in Brussels, Belgium on February 1, 2024 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / AFP

„Van egy tárgyalás, amely még mindig folyamatban van, és mindannyian reméljük, hogy a következő napokban sikerül megállapodásra jutni” – közölte

Josep Borrell szerdán Washingtonba látogatott, ahol Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket. Borrell a találkozó után számolt be arról, hogy az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy a Hamasz engedje el az összes izraeli túszt, hogy a tűzszünet tartós legyen.

Ami a folyamatos erőfeszítéseket illeti, hogy több humanitárius segélyt küldjenek Gázába, az Egyesült Államok légi és tengeri segélyszállítmányozási szándékaira utalva a következőket mondta: „A háború előtt naponta 500 teherautó lépett be, ha nem volt más lehetőség, még mindig jobb a tengeren, mint ha egyáltalán nem küldték volna. De legyünk realisták, az 500 kamionos forgalom nem pótolható azzal, hogy ejtőernyős ételt dobunk le.”

Mint ismert, Izrael katonai offenzívát folytat a Gázai övezet ellen a Hamász palesztin csoport október 7-i határon átnyúló támadása óta, amelyben mintegy 1200 ember vesztette életét. Az izraeli hadsereg ma bejelentette, hogy szárazföldi, tengeri és légi utánpótlási útvonalak megnyitásán dolgoznak, a tengeri szállítmányok elosztásához szükséges dokk még két hónapig épül.
 

 

izraeli háború gáza Egyesült Államok Josep Borell tűzszünet
Kapcsolódó cikkek