Közélet

Izrael földön, vízen és levegőben küld segélyt Gázába

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy szárazföldi, tengeri és légi utánpótlási útvonalak megnyitásán dolgoznak, a tengeri szállítmányok elosztásához szükséges dokk még két hónapig épül.

Izrael humanitárius segélyekkel „árasztja el” a Gázai övezetet – állította Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője szerda este külföldi újságíróknak. Az IDF azt tervezi, hogy elárasztja humanitárius segélyekkel a Gázai övezetet, közölte a katonai szóvivő, miután egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik Jeruzsálemre a gázai civilek humanitárius válsága miatt.

Fotó: AFP

Hagari bejelentette, hogy az izraeli hadsereg szárazföldi, tengeri és légi utánpótlási útvonalak megnyitásán dolgozik a nemzetközi segélyek bejuttatása érdekében. A következő napokban várhatóan megérkezik Izraelbe az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) szakértői csoportja, hogy a segélyezés feltételeink megteremtéséről tárgyaljon.

A tengeri úton szállított rakományokat kiszolgáló dokk építése várhatóan még körülbelül két hónapig tart.

Ehhez az IDF katonái biztosítják a mólót, valamint a Gázai övezet északi részére vezető utánpótlási folyosót. Mintegy negyven tüntető leállította a forgalmat Tel-Aviv központi, Ajalon útján csütörtök reggel, akik rokonaik képét magasra tartva az elraboltak visszatérését biztosító egyezséget követeltek. „Élve akarjuk őket, nem koporsóban” – skandálták a tiltakozók. Tábláikon a túszok képei voltak, és olyan feliratok, hogy „aki cserbenhagyta, annak vissza is kell hoznia őket! Alkut most!”

Szükség is lesz a minden irányból érkező segélyszállítmányokra, ugyanis Izrael le fogja váltani az UNRWA-t, ugyanis nemrég terrorizmusban való részvétellel vádolták meg a szervezetet. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra kérte holland kollégáját, hogy csatlakozzon a Ciprusról induló tengeri humanitárius folyosóhoz, amelyen szerdán indult útjára az első hajó.

 

izraeli háború Izrael segélyszállítmány gázai övezet
Kapcsolódó cikkek