Közélet

Ferenc pápa mégsem utazik Oroszországba

Korábban szárnyra kapott a hír, hogy Ferenc pápát meghívták Oroszországba, és az egyházfő el is fogadta az invitációt, most viszont a Vatikán bejelentette, hogy a hírnek nincs valóságalapja.

Ferenc pápa nem kapott meghívást júniusra Moszkvába Oroszország szentszéki nagykövetétől – jelentette ki Matteo Bruni szentszéki szóvivő a vatikáni tudósítóknak szerdán, cáfolva az előző nap sajtóértesüléseket.

ITALY - POPE FRANCIS DURING HIS WEEKLY GENERAL AUDIENCE AT THE VATICAN - 2024/1/10
Fotó: Hans Lucas via AFP

Egy francia portál jelentette előző nap, hogy a pápa meghívást kapott Oroszországba, amelyet el is fogadott.

Matteo Bruni közölte: nem felel meg a valóságnak a hír,

amely szerint Ivan Szoltanovszkij vatikáni orosz nagykövet meghívót adott át a pápának, hogy júniusban látogasson Moszkvába, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon. Az ukrajnai háború kezdete óta Ferenc pápa többször jelezte, hogy készen áll Moszkvába és Kijevbe is ellátogatni.

Pietro Parolin bíboros szerint tűzszünet nélkül nincs esély a békére. A vatikáni államtitkár közölte, az orosz félnek kell kezdeményeznie ebben az ügyben is. Hétfőn Kijevben a külügyminisztériumba kérették a pápai nunciust, és Ukrajna csalódottságának adott hangot, amiért Ferenc pápa egy interjúban korábban arról beszélt, hogy Kijevnek a fehér zászló bátorságát kellene megmutatnia, és tárgyalásokat kellene kezdenie Oroszországgal a két éve tartó háború befejezéséről.

 

oroszország ferenc pápa Vatikán utazás
Kapcsolódó cikkek