Két héten belül katonai kamikazedrónok gyártásába kezd Bosznia-Hercegovina – mondta Zukan Helez, az ország szövetségi kormányának hadügyminisztere szerdán.

A tárcavezető a Federalna TV műsorában kifejtette, hogy a boszniai hadiipar bármely szomszédos országéval versenyre kelhet. Az elkészült drónokat exportálják, így tetemes bevétel származhat belőlük.

Iranian,Military,Kamikaze,Drone,Attacks,City,,Combat,Drone,In,The
Fotó: Shutterstock

A politikus felidézte: a szerb elnök nemrég arról beszélt, hogy Szerbia hamarosan ötezer kamikazedrónt fog gyártani. Zukan Helez szerint viszont Bosznia-Hercegovina hadiipara olyan erős, hogy Szerbiánál előbb, már 15 napon belül elkezdheti a pilóta nélküli repülőeszközök gyártását.

A boszniai miniszter szerint a szomszédos országok igyekeznek akadályokat gördíteni a boszniai hadsereg fejlesztésének útjába, ennek ellenére a fegyveres erőket a legkorszerűbb eszközökkel fogják felszerelni.

A tárcavezető szerint nem igazak Belgrád azon állításai, melyek szerint Szerbia rendelkezik a legnagyobb haderővel a térségben, mivel a szerb hadsereg nagymértékben korszerűtlen orosz harci eszközöket használ. Bosznia-Hercegovina ezzel szemben a korszerű, a NATO-tagországok szabványainak megfelelő technológiát részesíti előnyben.

A bosznia-hercegovinai hadseregben mintegy tízezer hivatásos katona, ötezer tartalékos és ezer polgári alkalmazott szolgál. A hivatalos adatok szerint a 2014 és 2023 közötti időszakban az ország csupán 15 millió dollárt (5,5 milliárd forint) fektetett fegyverekbe és katonai felszerelésbe.