Közélet

Hiába állnak az ellenkező oldalon, közösen utazik Washingtonba Andrzej Duda és Donald Tusk

A lengyel államfő szerint nem szabad hagyni, hogy Oroszország nyerjen Ukrajnában, ugyanis az orosz imperializmus egész Európát fenyegeti. Tusk szerint Lengyelország biztonsága fontosabb, mint a politikai harc az elnökkel, ezért együtt fognak dolgozni, nem csak Washingtonban.

Andrzej Duda lengyel elnök szerint mivel az orosz imperializmus egész Európát veszélyezteti, Oroszország nem győzhet Ukrajnában. A lengyel államfő hétfőn Ferenc pápa minap közzétett, az ukrajnai háború kapcsán a fehér zászló bátorságát említő nyilatkozatát kommentálta.

Museum And Centre Of The Scouting Movement In Krakow, PolandAndrzej Duda, the Polish President, speaks during an official opening of the Museum and Centre of the Scouting Movement In Krakow, Poland on September 29, 2023. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)Andrzej Duda, the Polish President, speaks during an official opening of the Museum and Centre of the Scouting Movement In Krakow, Poland on September 29, 2023. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto)
Fotó: Getty Images

Duda szerint meg kell állítani az orosz imperializmust, mert az egész Európát, különösen Közép- és Kelet-Európát, de az egész világot is fenyegeti. A lengyel államfő a varsói repülőtéren a washingtoni útja előtt tartott sajtóértekezleten egy, a katolikus egyházfőnek az orosz-ukrán béketárgyalásokról szóló szavaira vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva beszélt minderről.

Elmondása szerint az Egyesült Államokban a biztonsági ügyekről fog tárgyalni. Alapvető jelentőségűnek nevezte ebben a tekintetben Varsó kapcsolatait Washingtonnal. A politikus megerősítette, hogy Joe Biden elnök Lengyelország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából fogadja őt és Donald Tusk kormányfőt. Előzőleg 

a lengyel elnök az amerikai kongresszusban is tárgyal, szintén biztonságpolitikai témákról.

A miniszterelnök az elnökkel közös washingtoni út kapcsán hétfőn arról írt az X-en, hogy bár Andrzej Dudával politikai értelemben gyakorlatilag mindenben különböznek, Lengyelország biztonsága érdekében együtt kell cselekedniük és együtt is fognak cselekedni, nemcsak az Egyesült Államokban.

 

Andrzej Duda háború Donald Tusk
Kapcsolódó cikkek