Közélet

Hollandia F–16-osokhoz szükséges lőszerekkel segíti Ukrajnát

A holland védelmi miniszter Ukrajnába utazott, hogy hangot adjon országa támogatásának. Kajsa Ollongren lőszereket és drónokat is vitt magával, ezzel támogatva az ukrán hadsereget.

Hollandia 350 millió euró (140 milliárd forint) értékű, F–16-os harci repülőgépekhez szükséges lőszerekkel és korszerű felderítő drónokkal is ellátja Ukrajnát – jelentette be szerdán Kijevben Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter.

Fotó: AFP

Ollongren kétnapos kijevi látogatásának végén a Reuters hírügynökségnek adott interjújában kijelentette: azért utazott Ukrajnába, hogy hangot adjon hazája szolidaritásának, és bejelentse az új katonai segélycsomagot.

Az Ukrajnát támogató országok úgynevezett Ramstein formátumban tartott értekezletén Ollongren minisztériumának közleménye szerint azt mondta: 

az összegből 150 millió eurót F–16-os vadászgépről is indítható levegő-föld rakéták, további 200 milliót pedig felderítő drónok beszerzésére szánnak.

Hollandia az idén kétmilliárd euró összegű katonai támogatást ígért az ukrán vezetésnek. Ennek jelentős részét lőszer- és drónbeszerzésekre fordítják. Dánia, Hollandia és az Egyesült Államok emellett a várakozások szerint már a nyáron leszállít tucatnyi F–16-ost Ukrajnának, miután ezek az országok megalkották az ehhez szükséges pilótaképző programot, és adományként felajánlottak repülőgépeket is a célra. Ollongren Kijevben úgy nyilatkozott, hogy elsőként a dán repülőgépek érkeznek majd, de még az idén követik őket a holland gépek is. „Meglehetősen biztos vagyok abban, hogy már a nyáron elkezdjük az F–16-osok leszállítását” – hangsúlyozta a holland tárcavezető.

Ottawa több mint 40 millió kanadai dollárral (11 milliárd forint) segíti azt a cseh kezdeményezést, amelynek keretében lőszereket szereznek be harmadik országokból Ukrajnának – közölte kedden Bill Blair védelmi miniszter. A tárcavezető szerint a kanadai hozzájárulás több ezer darab tüzérségi lőszer beszerzését teszi lehetővé Kijevnek.

 

Hollandia ukrajna háború F-16
Kapcsolódó cikkek