Ottawa több mint 40 millió kanadai dollárral (11 milliárd forint) segíti azt a cseh kezdeményezést, amelynek keretében lőszereket szereznek be harmadik országokból Ukrajnának – közölte kedden Bill Blair védelmi miniszter. A tárcavezető szerint a kanadai hozzájárulás több ezer darab tüzérségi lőszer beszerzését teszi lehetővé Kijevnek.

Fotó: AFP

Kanada ezenfelül 7,5 millió kanadai dollár értékben adományoz éjjellátó készülékeket. Ottawa a múlt hónapban csatlakozott a cseh kezdeményezéshez, amelynek keretében a részt vevő országok 800 ezer tüzérségi lőszer beszerzését tervezik az Európai Unión kívülről. Petr Pavel cseh elnök március 7-én jelentette be, hogy 18 ország hozzájárulásával előteremtették az ehhez szükséges forrásokat.

Az észak-amerikai ország már mintegy 40 ezer darab 155 milliméteres tüzérségi lőszert adományozott Ukrajnának saját készleteiből, valamint az Egyesült Államoktól történt beszerzések révén. Kanada az ukrajnai háború 2022. februári kitörése óta 4 milliárd kanadai dollár értékű katonai támogatást nyújtott a kijevi vezetésnek, ideértve tarackokat, tankokat és egyéb harcjárműveket.

Nem Ottawa az egyetlen, amely keleti szomszédunkat támogatja: ma Németország újabb támogatási csomagot jelentett be. Az Ukrajnát fegyverekkel támogató országcsoport (UDCG) a délnyugat-németországi Ramstein amerikai légitámaszponton rendezett találkozóján Boris Pistorius védelmi miniszter 500 millió euró értékben ígért Kijevnek újabb segítséget.

Közel ötmillió ukrán van külföldön a háború miatt

Csaknem ötmillió ukrán van külföldön a háború miatt, és jelentős részük nem tervezi a hazatérést – közölte kedden az ukrán Gazdasági Stratégiai Központ (CES). Az ukránok nagy része Németország és Lengyelország irányába hagyta el a háború sújtotta országot. A menekültek túlnyomó többsége nő és gyermek, a nők 13 százaléka 35–44 éves.