Közélet

Ismét szavazott a Bundestag a Taurusok küldéséről Ukrajnának

Véget nem érő történet: a németek megint nekirugaszkodtak, de a képiselők továbbra sem akarnak Taurus cirkálórakétákat küldeni Ukrajnának.

A német Bundestag ma ismét szavazott, de továbbra sem támogatta a Taurus rakéták szállítását Ukrajnába. A képviselők a CDU/CSU ellenzéki blokk határozattervezete ellen szavaztak, amely a Taurus nagy hatótávolságú cirkálórakéták szállítását követeli Ukraine számára.

05 March 2024, Bavaria, Schrobenhausen: The German-Swedish air-to-ground cruise missile Taurus (Target Adaptive Unitary and Dispenser Robotic Ubiquity System) can be seen in a showroom at the European defense company MBDA (Matra BAe Dynamics Aerospatiale). The defense company focuses on the development and production of missiles such as the Taurus cruise missile. During a visit to the Schrobenhausen armaments site, Bavarian Minister President Söder (CSU) learns about the company's air defense systems and stand-off weapons. Photo: Matthias Balk/dpa (Photo by MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: MATTHIAS BALK / DPA / AFP

Előző nap Olaf Scholz német kancellár újra felszólalt az ilyen rakéták szállítása ellen a Bundestag gyűlésén. A kormányfő szerint a nagy hatótávolságú cirkálórakéták esetleges szállítása, Németországot a háború résztvevőjévé teszi, mivel ehhez a fegyverzethez katonákat is kellene küldeni.

Pénteken Berlinben találkozik a francia, lengyel és német kormányfő, mivel egyre nagyobb a feszültség a németek és a franciák között. Egy, a Politicónak nyilatkozó német diplomata szerint Donald Tusk lengyel miniszterelnök még a nap folyamán csatlakozik a francia és a német vezetőkhöz, ami a „weimari háromszög”, első találkozója lesz, mióta Tusk decemberben ismét lengyel miniszterelnök lett. A vezetők a találkozót az egység demonstrációjának szánják, miután a francia–német súrlódások Ukrajna miatt nyílt viszálykodássá fajultak.

 

Bundestag orosz ukrán háború Olaf Scholz Taurusok cirkálórakéták
Kapcsolódó cikkek