A nemzetközi közösség hamis vádakat hoz fel az izraeli hadsereg (IDF), a kormány és a miniszterelnök ellen a gázai háború megállítása érdekében – közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kormány vasárnapi ülésének kezdetén. 

Israeli Exit Polls Show Netanyahu Lead
Benjámin Netanjahu szerint Izrael a lehető legigazságosabb háborút vívja. Fotó: AFP

A miniszterelnök szerint a nemzetközi közösség megpróbálja megállítani a gázai háborút, és ezért erőfeszítéseket tesz az izraeli választások előrehozására.

A háború kezdete óta két fronton harcolunk – katonai és politikai fronton

– vélekedett. 

A mostani választások megállítják a háborút, és legalább hat hónapra megbénítják az országot – állította a kormányfő, aki a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint alulmaradna az ellenzékkel szemben a megmérettetésen.

Ha most leállítják a háborút, mielőtt bármilyen célt elérnének, az azt jelenti, hogy Izrael elvesztette a háborút – hangsúlyozta. 

Céljaik a Hamász felszámolása, minden túsz szabadon bocsátása, valamint annak biztosítása, hogy Gáza többé nem jelent fenyegetést Izraelre nézve – összegezte. Elmondása szerint ezen célok eléréséért az IDF-nek Rafahban, az egyiptomi határnál is várhatóan több hétig tartó hadműveletet kell végrehajtania. Ehhez állítása szerint olyan hadműveleti terveket fogadtak el, amelyek tartalmazzák a civilek evakuálását.

A nemzetközi közösségben élő barátainknak azt mondom: Ilyen rövid az emlékezetük? Ilyen gyorsan elfelejtették október 7-ét, a holokauszt óta a zsidók ellen elkövetett legszörnyűbb mészárlást? 

Ahelyett, hogy nyomást gyakorolnának a kegyetlen ellenségével a lehető legigazságosabb háborút vívó Izraelre, fordítsák a nyomásgyakorlást a Hamász és patrónusa, Irán ellen. Ezek jelentenek veszélyt a térségre és az egész világra –  zárta beszédét Netanjahu.

Közben egyre erősebbek a kritikus hangok Izrael háborújával szemben, legutóbb azt kifogásolták, hogy ismét segélyekre várakozó emberek tömegébe lőtt az izraeli hadsereg.