Közélet

Hamász: ismét segélyekre várakozó emberek tömegébe lőtt az izraeli hadsereg

Az iszlamista terrorszervezet szerint az izraeliek tankokból és helikopterekről szándékosan lőttek a Gázai övezet északi részén egy humanitárius segélyeket elosztó központ előtt összegyűlt tömegre. Az izraeli hadsereg tagadja a vádakat.

Legalább 20-an meghaltak és 155-en megsebesültek éjszaka a Gázai övezet északi részén egy humanitárius segélyeket elosztó központ előtt, a gázai egészségügyi minisztérium pénteki közlése szerint az izraeli hadsereg (IDF) lőtt az összegyűlt emberek közé. Az IDF bejelentette, hogy nincs köze az incidenshez.
 

Aftermath of Israeli Airstrike In Gaza
Fotó: NurPhoto via AFP

Az övezetet ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet azt vetette az izraeli erők szemére, hogy tankokból és helikopterekről szándékosan lőtte a gázavárosi központ előtti tömeget.
 

Az izraeli hadsereg (IDF) tagadta a Hamász állítását, hozzátéve, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, valamint felszólította a sajtót, „ne adjon teret hamis híreknek”.


A térséget várhatóan pénteken éri el az első, segélyeket szállító hajó, amely péntek reggeli információk szerint 30 kilométerre volt a gázai partoktól.
Palesztin tisztségviselők és az ENSZ munkatársai, jóllehet üdvözölték a kezdeményezést, máris leszögezték, hogy a tengeri úton eljuttatott segélyek nem helyettesíthetik a szárazföldi segélykonvojokat.
Csütörtök este a Hamász azt közölte, átfogó béketervet mutatott be a háborúban közvetíteni igyekvő feleknek – Egyiptomnak, Katarnak, valamint az Egyesült Államoknak –, amely rendelkezne a humanitárius segélyekről, az izraeli csapatok kivonásáról és az otthonaikból elűzött gázaiak hazatéréséről, valamint a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok elengedéséről is.

Borell szerint, hamarosan tűzszünet lesz Gázában

Reménykeltő nyilatkozatot tett Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője csütörtökön az izraeli háború várható alakulásával kapcsolatban.

 

 

Gázai övezet izraeli háború humanitárius segély
Kapcsolódó cikkek